5 оригінальних рецептів страв з м’яса до Великодня

Після Великого посту особливо хочеться потішити себе і рідних смачними стравами з м’яса. І здивувати чимось особливим, крім ковбаски і кров’янки. До великоднього меню ми зібрали 5 оригінальних рецептів м’ясних страв від Євгена Клопотенка.

 

КРУЧЕНИКИ З КУРЯЧОГО ФІЛЕ ТА В’ЯЛЕНИМИ ТОМАТАМИ

Інгредієнти:

  • 2 курячих філе;
  • 1 ч. л. сухого кропу;
  • ½ склянки олії для смаження;
  • 5 гілочок базиліку;
  • 1 склянка борошна (для паніровки);
  • 2 яйця (для паніровки);
  • 1 склянка сухарів (для паніровки);
  • 10 в’ялених томатів;
  • 125 мл томатного соусу;
  • 1 корінь петрушки;
  • сіль та перець до смаку.

Спосіб приготування:

  1. Розігрійте духовку до 180 градусів. Куряче філе помийте, зачистьте від плівок та зайвого жиру та розріжте вздовж на 2-3 частини. Застеліть шматочки харчовою плівкою та відбийте на дошці кулінарним молотком. Кожну відбивну з обох боків змастіть соняшниковою олією, посипте сухим кропом, сіллю та перцем до смаку. Залиште на 1-2 години маринуватися.
  2. Для начинки обірвіть листочки з 5 гілочок базиліку та наріжте смужками 10 в’ялених томатів.
  3. Розкладіть шматочки м’яса на дощечку, викладіть смужку з в’ялених томатів та по два листочки базиліку у кожен курячий крученик. Якщо любите цю ароматну траву, кладіть більше. Потім загорніть м’ясо з начинкою в щільний крученик.
  4. Запаніруйте кожен крученик. Обваляйте спочатку в борошні, потім у збитому яйці, а далі в панірувальних сухарях. Розігрійте пательню із соняшниковою олією, викладайте їх загорнутим краєм та підсмажуйте до рум’яної скоринки з усіх боків.
  5. Викладіть в керамічне деко для запікання, додайте 125 мл томатного соусу та корінь петрушки, нарізаний довільними шматочками. Запікайте в розігрітій до 180 градусів духовці 20 хвилин. Подавайте теплими.

 

СОКОВИТА ШИНКА ЗІ СКОРИНКОЮ

Інгредієнти:

  • 1 кг свинини («яблучко»);
  • 2 зірочки бодяну;
  • 3 бутони гвоздики;
  • 3 лаврових листки;
  • 1 ч. л. зерен коріандру;
  • 3 ст. л. солодкої гірчиці;
  • ½ ч. л. пластівців перцю чилі;
  • 1 л води;
  • 60 г солі (для розсолу);
  • сіль та перець до смаку.

Спосіб приготування:

  1. Підготуйте всі інгредієнти для приготування шинки – свинину і набір ароматних спецій. Ми обрали частину свинини, яка зветься «яблучко», вона ідеальна для соковитої та смачної шинки.
  2. Добре посоліть та поперчіть 1 кг свинини, зв’яжіть кулінарною мотузкою, щоб готова шинка мала щільну структуру. Якщо хочете отримати більш соковите м’ясо та маєте час, м’ясо можна вимочити в сольовому розчині протягом 6-8 годин. Просто розчиніть 60 г солі в 1 літрі води та покладіть туди зв’язане м’ясо. Якщо ж часу обмаль, пропустіть цей крок.
  3. Покладіть підготоване м’ясо у каструлю та залийте водою. Додайте 2 зірочки бодяну, 3 бутони гвоздики, 3 лаврових листки та 1 ч. л. зерна коріандру. Варіть свинину на мінімальному вогні протягом 2 годин. Відварений шматок м’яса дістаньте з каструлі, дайте трохи охолонути та змастіть з усіх боків 3 ст. л. солодкої гірчиці за допомогою кулінарного пензлика та притрусіть ½ ч. л. пластівців перцю чилі.
  4. Заздалегідь розігрійте духовку до 200 градусів. Ми ж для запікання використовували парову піч, щоб м’ясо вийшло трохи більш соковитим. Запікайте свинину у розігрітій духовці протягом 20 хвилин, подавайте гарячою або холодною, порізавши скибочками.

 

ЗАПЕЧЕНА КУРКА З ТОПЛЕНИМ МАСЛОМ

Інгредієнти:

  • 1 курка;
  • 200 г вершкового масла;
  • 5 гілочок розмарину;
  • 4 великих картоплини;
  • сіль за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Підготуйте всі інгредієнти для приготування запеченої курки з розмарином і топленим маслом. Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів.
  2. Помийте курку і видаліть зайвий жир, якщо він є. Всередину вкладіть 5 гілочок розмарину і натріть курку сіллю.
  3. Очистіть 4 великих картоплини і наріжте часточками. Присоліть за смаком.
  4. Курку викладіть у форму для запікання, з боків викладіть часточки картоплі. Поставте у розігріту до 180 градусів духовку в режим конвекції на 15 хвилин.
  5. У невеликому сотейнику розтопіть 200 г вершкового масла.
  6. Через 15 хвилин полийте курку розтопленим маслом і поставте в духовку ще на 1 годину і 10 хвилин. Через кожні 15 хвилин поливайте курку розтопленим маслом із дна форми.

 

СВИНЯЧА ВИРІЗКА З СОУСОМ ДЕМІГЛАС

Інгредієнти:

Для м’яса:

  • 800 г свинячої вирізки (2 тонких шматки);
  • 100 г білих грибів;
  • 1 ст. л. оливкової олії (для смаження);
  • 2 гілочки розмарину;
  • сіль та перець до смаку.

Для соусу деміглас:

  • 600 г яловичих кісток;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • букет гарні (по гілочці чебрецю та петрушки, лавровий лист);
  • 50 мл червоного вина;
  • 2 ст. л. томатної пасти;
  • сіль та перець до смаку.

Спосіб приготування:

  1. Розігрійте духовку до 180 градусів. Для соусу деміглас очистьте цибулину та моркву та наріжте дрібними кубиками.
  2. Застеліть деко пергаментом або візьміть велику форму для запікання та викладіть нарізані овочі та 600 г яловичих кісток. Покладіть кістки з овочами в розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин.
  3. Через 40 хвилин викладіть овочі з кістками у каструлю та залийте водою, щоб вона їх покрила. Додайте 2 ст. л. томатної пасти, по дрібці солі та перцю і букет гарні – по гілочці чебрецю та петрушки, лавровий лист, зв’язані кулінарною ниткою.
  4. Варіть на повільному вогні протягом 40 хвилин, поки соус не увариться, а овочі не розваряться. Процідіть соус через сито, додайте червоне вино і проваріть ще 10 хвилин на маленькому вогні.
  5. Знов увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. Зачистьте 800 г свинячої вирізки від плівок, посоліть і поперчіть з усіх боків. Якщо у вас не два невеликих шматочки, а один великий, розріжте його вздовж.
  6. Розігрійте пательню з 1 ст. л. оливкової олії. Викладіть вирізку та 2 гілочки розмарину. Обсмажте по кілька хвилин з кожного боку до золотавої скоринки. Викладіть м’ясо у тарілку.
  7. Поріжте 100 г білих грибів маленькими кубиками. Викладіть на ту саму пательню, в якій обсмажувалось м’ясо, разом із дрібкою солі та перцю.
  8. Викладіть готові гриби на один шматок вирізки, накрийте другим шматком, перемотайте кулінарною ниткою, щоб вийшов рулет.
  9. Покладіть на деко та поставте запікатися у розігріту до 180 градусів духовку на 10 хвилин. Дістаньте і дайте трохи охолонути.
  10. Перед подачею видаліть кулінарну нитку, розріжте рулет з вирізки на шматочки та подавайте з соусом деміглас.

 

РУЛЕТ З ТЕЛЯТИНИ ЗІ ШПИНАТОМ

Інгредієнти:

  • 600 г телятини (м’якоть лопатки або ошийок);
  • 80 г шпинату;
  • 100 г фундука;
  • 1 ст. л. каперсів;
  • 1 ст. л. соняшникової олії;
  • до смаку сіль та перець.

Спосіб приготування:

  1. Увімкніть духовку розігріватися до температури 180 градусів в режимі конвекції. Телятину (600 г м’якоті лопатки чи ошийка) розріжте у тонкий пласт і відбийте кулінарним молотком. У вас повинен вийти шматок м’яса товщиною близько 5 мм. М’ясо посоліть і поперчіть до смаку.
  2. Подрібніть ножем 100 г ліщини і змішайте у мисочці з 1 ст. л. каперсів.
  3. Промийте 80 г шпинату і дайте воді стекти. Викладіть шпинат на пласт м’яса, а потім викладіть шар горіхів із каперсами. Згорніть м’ясо в формі рулету. Сформований рулет змастіть 1 ст. л. соняшникової олії.
  4. Загорніть рулет у фольгу, викладіть на деко та поставте у розігріту духовку на 25 хвилин. Готовому рулету дайте трохи охолонути, а потім розгорніть і поріжте тонкими шматочками.

 

Смачного!

 

Джерело: klopotenko.com

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

«За тиждень – Великдень»: обираємо подарунки для себе і найрідніших

Ідеальні крашанки: фарбуємо яйця натуральними барвниками

Великоднє меню: що приготувати на Пасху

Рецепт бездоганної паски до Великодня