алкоголь

Сангрія, Апероль Шприц чи Беліні: які літні койтейлі приготувати на основі вина

Будемо вважати, що літній сезон вже офіційно відкритий. Це час безтурботних веселощів, пікніків та інших івентів на природі, які звісно ж не обходяться без алкоголю. Разом зі спекою на задній план відходять міцні напої. Хочеться чогось легкого і не надто алкогольного. Звичайне вино теж швидко проявить свій ефект, а от слабоалкогольний коктейль, який зазвичай подається з льодом, буде прекрасно охолоджувати і тонізувати.

Герой постійної рубрики, сомельє мережі Basilic, Дмитро Лаушкін пропонує рецепти простих коктейлів на випадок, якщо у вас залишилось невелика кількість вина  (у когось так буває?), або якщо надто складні рецепти самотужки робити лінь і хочеться просто розслабитись.

ДМИТРО ЛАУШКІН

САНГРІЯ

Переносимось у Барселону на вулицю Рамбла, де люди сидять на літніх терасах,  насолоджуються сангрією з величезних келихів, які є візиткою Іспанії. І робимо невибагливий коктейль у нашому списку. Чому невибагливий? Сангрія у мене асоціюється з піцою, яу зробили з того, що завалялось в холодильнику. Але на щастя, не усе так просто.

Сангрія стала популярною у 19 столітті в Іспанії й Португалії.  Тоді цей напій ще не був модним коктейлем. Його пили місцеві збирачі фруктів, розбавляючи міцне вино джерельною водою і додаючи цитрусовий сік. Така суміш відмінно освіжала і значно полегшувала важку працю під жарким сонцем.

Класична сангрія – напій на основі червоного вина, у складі якого, крім безпосередньо вина, також є шматочки цитрусових і цукор. Але традиційний рецепт зазнав змін. Зараз його готують його із найрізноманітнішого вина – білого, червоного, рожевого, ігристого. Як фруктове доповнення до складу додають виноград, яблука, лимони, полуницю, малину і усе, на що вистачить вашої фантазії. Тому для кожного своя сангрія, головне – не помилитись у пропорціях.

Моя ідеальна сангрія – це 300 мл білого або рожевого вина, слайси з яблука, полуниці та апельсину. Заливаємо усе 500 мл мінеральної води, додаємо лід та насолоджуємося найідеальнішим напоєм для спеки.

напій алкогольний

КАЛІМОЧО

А зараз не смійтесь. Невпевнені, як вчинити з залишками червоного вина? Додайте трішки кока-коли і ви отримаєте один з найпопулярніших іспанських коктейлів – Калімочо. Своє походження він бере у країні Басків. Точно впевнений, що цей рецепт не підійде для більшості поціновувачів вина, але молодь може сміливо поекспериментувати. Смак виходить дивакуватим.

Для однієї порції коктейлю нам знадобиться 100 мл червоного вина, 30 мл кока-коли та скибка лимону. З’єднайте колу і вино в широкій склянці. Звісно ж, не забудьте про лід, трохи перемішайте і додайте лимон. Ось і все, насолоджуйтесь.

кола

КІР (КІР РОЯЛ)

Мій улюблений коктейль на основі вина. Простий у приготуванні, ненав‘язливий у смаку та досить ефективний. З’явився він у Франції у місті Діжон і має дуже цікаву історію виникнення. Традиційно він робиться на основі білого вина з сортів Аліготе або Шардоне з додаванням чорносмородинового лікеру. Для Кір Рояла знадобиться шампанське, але у наших реаліях стане у нагоду будь-яке з бульбашками (крім Фраголіно). Отож, у келих для ігристого додайте декілька шматків льоду, налийте близько 30 мл лікеру Касіс і залийте 120 мл ігристого вина. Щодо пропорцій – єдиної думки нема й досі, тому ви самі можете регулювати насиченість смаку. Коктейль вживають як аперитив, хоча як свідчить практика, після першого келиха буде важко відмовитись від наступного. Вперто усім рекомендую спробувати.

коктейль

БЕЛІНІ

Вперше коктейль приготували в 1948 році на відкритті виставки Джованні Белліні, якого й назвали на честь великого художника. Основні інгредієнти – ігристе вино і персикове пюре або ж сік, які змішують в однакових пропорціях. В оригінальному рецепті також додають трішки малинового пюре, яке надає ніжно-рожевий відтінок напою. Коктейль подають у келиху для ігристих вин – флейті. Белліні входить в список офіційних коктейлів Міжнародної асоціації барменів і його існує кілька різновидів. Ігристе можна використовувати будь-яке, та все ж найкращим вибором стане Просекко.

У 100 мл добре охолодженого ігристого, додаємо 30 мл персикового соку, злегка розмішали та отримуємо надзвичайно смачний коктейль.

напій

АПЕРОЛЬ ШПРИЦ

Тут будь-які слова зайві, адже культ Апероля вже декілька років несеться стрімко та впевнено. Він став просто таки народним, годі навіть сперечатись. Важко відмовити собі в цитрусовому коктейлі з пікантною гіркуватістю, що так освіжає. Батьківщиною Шприц є північ Італії. Першими почали розбавляти італійські вина газованою водою, щоб понизити вміст алкоголю, австрійські солдати і від слова «spritzen», що означало «розбризкувати», пішла назва коктейлю. Пізніше рецепт модифікувався і поширився усією Італією. Сьогодні існує багато варіацій коктейлю, але оригінальний рецепт складається з трьох рівних компонентів:  ігристого вина, біттера (Campary, Aperol) і газованої води. Наш найзвичніший Апероль Шприц і офіційний, який входить у перелік класичних, називається Венеціанський.
Це 60 мл Просекко, 40 мл біттера і трішки содової. Хоча, як зробити апероль, ви і самі прекрасно знаєте.

апероль

Ну що ж досить розмов, треба скуштувати багато нового.  Будьте обізнані та насолоджуйтеся якісними напоями.

 

НАДМІРНЕ СПОЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ ШКОДИТЬ ВАШОМУ ЗДОРОВ’Ю

INSTAGRAM: dimalaushkin

Матеріали за темою
Топ-3 публікації
Вибір редакції
ОПУБЛІКУЙТЕ КОМЕНТАР