Як продовжити молодість завдяки раціону: розповідає нутриціологиня Наталія Тарапата

Погана екологія, стреси, дії ультрафіолетових променів, неправильне харчування – причини накопичення вільних радикалів, які «окислюють» наш організм і передчасного старіння нашого тіла. Мати молодший вигляд і відчувати себе бадьоріше може допомогти антиейдж раціон – збалансоване харчування з достатньою кількістю необхідних макро-, мікронутрієнтів й антиоксидантами.

Що потрібно їсти, щоб залишатись здоровими та молодими? Відповідь на це питання дізнаємося від сертифікованої луцької нутриціологині, авторки книги Food Secrets, ведучої ТВ-передач про правильне харчування, дієтологині модельної агенції MZM Models Наталії Тарапати.

Оптимальна харчова піраміда – поняття дуже гнучке та індивідуальне і залежить від багатьох факторів: стать, вік, коефіцієнт фізичної активності, гормональне здоров’я, якість роботи органів, персональні особливості та мета конкретної людини.

Якщо ми говоримо про антиейдж-харчування, можна виділити кілька універсальних загальних принципів, які будуть доречними для мінімізації факторів, що можуть призводити до прискореного старіння.

Варто зауважити, що ефективна робота з уповільнення процесів клітинного старіння – це в насамперед не зовнішні косметологічні процедури, а робота всередині організму: з органами ШКТ, лімфатичною та ендокринною системами.

На щастя, найбільш потужний фактор такого впливу – цілком в нашій компетенції. Це – харчування. Отож, як продовжити молодість за допомогою своїх щоденних прийомів їжі?

ЗЕЛЕНЬ ТА ЛИСТОВІ ОВОЧІ З КОЖНИМ ПРИЙМОМ ЇЖІ

– це основа будь-якого антиейдж-протоколу. Всі види капусти та салатних листів, домашня зелень. Дикорослі трави на кшталт листя кульбаби можуть позмагатися з дією популярних біологічно активних добавок у препаратах. Зелень та листкові овочі містять багато біодоступних антиоксидантів, вітамінів, мінералів, хлорофілк, клітковини. Вони живлять клітини, пригнічують процеси окислення, захищають ДНК, нормалізують показники ліпідного обміну, стан кишкової мікрофлори та є потужним захистом проти розвитку запальних процесів у організмі.

ЯГОДИ

належать до категорії суперфудів. Їхні цілющі та омолоджвальні властивості підтверджені сотнями досліджень. Ягоди містять багато вітаміну С, фолієвої кислоти, магнію, селену. А ще вони здатні нормалізувати роботу серцево-судинної, імунної та нервової систем. Поліфеноли в ягодах зменшують паразитарний фон у кишківнику та пригнічують запальні процеси. А коли ми говоримо про антиейдж, ми завжди акцентуємо увагу на здоровій кишковій мікрофлорі. Найбільш корисними вважають чорні ягоди, тож не відмовляйте собі у задоволенні посмакувати ожиною, чорницею, лохиною або чорним виноградом (останній – разом зі шкіркою та кісточками, оскільки вони містять пікногенол, важливий для детокс-процесів у печінці та має потужні антиоксидантні властивості).

ЖИРНА РИБА

– запорука здорового рівня холестерину, антизапальний захист, укріплення структури клітинних мембран, профілактика нейродегенеративних захворювань та вікової деменції.

Вживання риби сприятиме нормалізації Омега-3 індексу. Адже у сучасної людини цей індекс суттєво порушено в сторону підвищеного Омега-6, що означає підвищений ризик серцево-судинних захворювань та запальних процесів.

Для антиейдж раціону варто зменшити вживання м’яса на користь легшого білка (птиця, яйця з насичених жирів та риба з ненасичених). Риба, відповідно, є оптимальним джерелом поживного білка та жиру та нутрієнтів для ефективної роботи органів: детоксикаційних фаз роботи печінки, конвертації гормонів щитовидної залози, скорочення жовчного міхура, здорової роботи гормональної системи та багатьох обмінних процесів в організмі.

Отже, якщо на вашій тарілці лежить скумбрія, лосось, тунець, форель або інша жирна риба – це йод, селен, хром, вітамін D, Е, вітаміни групи B, натрій, калій, залізо, цинк, хром, магній та інші життєво важливі мікронутрієнти.

ГОРІХИ ТА НАСІННЯ

мають рекордні показники індексу ORAC (індекс антиоксидативних властивостей), втім, як і ягоди. Ми маємо свої українські суперфуди на кшталт волоського горіха, насіння льону, які своїми цілющими властивостями нічим не поступаються насінню чіа чи заморським горіхам. Тому мають бути у щоденному антиейдж-раціоні.

РЕЖИМ ХАРЧУВАННЯ ЇЖІ ТА СНУ

– не менш важлива складова в антиейдж-харчуванні. Відсутність перекусів та дрібного харчування, своєчасний та повноцінний сон доповнять й відшліфують ваш чудовий антиейдж-раціон та запустять омолоджувальні процеси на гормональному рівні.

INSTAGRAM: tarapatanataliia

ОПУБЛІКУЙТЕ КОМЕНТАР