Що таке харчова гігієна та навіщо вона нам

Ми очищуємо свій робочий стіл від зайвих речей, які псують наш простір. Ми видаляємо скріни п’ятирічної давності та електронні листи, щоб звільнити пам’ять на ґаджетах та очистити свій інформаційний простір. Ми зупиняємо будь-яку комунікацію з токсичною людиною, щоб покращити свій моральний стан. Усе це про гігієну: приватну, інформаційну та психологічну.

Сьогодні мало хто знає й наслідує харчову гігієну, через що ми маємо проблеми з ожирінням та харчові розлади. Дізнаємося разом, що таке харчова гігієна та навіщо вона нам потрібна.

 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Емоційне переїдання: як розпізнати та уникнути

Емоційне переїдання: як розпізнати та уникнути

 

ЩО ТАКЕ ХАРЧОВА ГІГІЄНА?

Харчова гігієна – це сукупність правил та звичок, які позитивно впливають на фізичне та ментальне здоров’я. Харчова гігієна складається з двох компонентів: якість їжі та процес її споживання.

Важливим є те, які продукти ми вибираємо і як термічно їх обробляємо. Спосіб приготування відіграє роль. Щоправда, вживати корисну їжу на ходу, наносячи макіяж, або ж за столом – зовсім різні процеси. Річ у тім, що організм повинен концентруватися на одному яскравому процесі. Якщо ми їмо під візуальний супровід, то відволікаємося, не насичуємося, не задовольняємося і споживаємо більше.

Естетика теж має значення: вибір красивого посуду, столових приладів, сервірування столу. Такі ритуали приносять задоволення від прийомів їжі.

 

ОСНОВНІ ПРАВИЛА ХАРЧОВОЇ ГІГІЄНИ

  1. Не дивитись телевізор, Youtube, не скролити соцмережі під час прийому їжі. Ваша увага має бути зосереджена на їжі та смакових відчуттях.
  2. Їсти повільно, насолоджуватись процесом.
  3. Мінімально сервіруйте стіл, щоб додати естетики.
  4. Дотримуйтесь харчових ритуалів. Ранок – можливість випити смачної кави, обід – час, щоб відволіктись від турбот, вечеря – проведення часу в колі сім’ї.

 

ЯК ПОЧАТИ?

Визначте, чого вам не вистачає.

Озирніться навколо та прислухайтесь до внутрішнього голосу. Якщо ви візуальний естет, додайте мінімалістичного декору, сервірування, щоб оформити все красиво. Якщо ж ви смаковий естет, то спробуйте урізноманітнити раціон за допомогою соусів, спецій і нових смаків. Коли ж вам подобається процес приготування, то насолоджуйтесь ним сповна, адже їжа – не лише про потреби, а й про задоволення.

Їжте повільно.

Звучить дуже просто, але у 99 % ми не дотримуємось цього правила, а дарма. Адже повільне пережовування – це не лише про насолоду смаковими поєднаннями, а й про свідоме споживання та менші порції.

Запитуйте себе, що вам хочеться з’їсти.

У стані голоду у нас ніби вимикається мозок і ми автоматично їмо все, що потрапляє під руку. Скільки разів ви усвідомлювали, що саме їсте і чи насправді цього хочете? Тому завжди варто запитувати себе, яких смаків ви хочете саме зараз.

 

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ: 

Особлива увага. Таємниці офісного харчування

Відвідувати ресторан та харчуватися здоровою їжею: чи можливо це?

Секрети схуднення від луцької тренерки

Емоційне переїдання: як розпізнати та уникнути

Збираємо правильний продуктовий кошик разом із нутриціологинею

Продукти з низькою калорійністю, які допоможуть схуднути

Що варто їсти, щоб запобігти гіперінсулінемії – радить нутриціологиня

 

ОПУБЛІКУЙТЕ КОМЕНТАР