Дебати щодо користі чи шкоди найпопулярнішого українського продукту точаться поколіннями. Хтось каже суперфуд, а хтось – те, що вас вбиває. Розбираємось, чому все-таки потрібно їсти сало.
«Сало – це суміш жирів. У ньому є насичені жири, а також моно- та поліненасичені жирні кислоти – такі, як в рослинних оліях. З одного боку, у салі досить багато таких некорисних насичених жирів. У 100 грамах – майже 40 грамів, а це подвійна денна норма для нашого організму. За день нам радять їсти не більше, ніж 20-30 грамів насичених жирів. Насичені жири – це ті самі висококалорійні жири, надлишок яких пов‘язують із ризиком атеросклерозу. 100 грамів сала має близько 900 калорій. Це майже половина денної норми калорій для людини, що помірно рухається. В салі також немає білків і клітковини, мінералів та низки необхідних нам нутрієнтів. Тобто багато їсти сала не варто. Але трошки – кілька скибок – можна і корисно», – зазначає Уляна Супрун.
ЧОМУ САЛО КОРИСНЕ?
- У ньому є незамінні омега-3 поліненасичені жирні кислоти, потрібні для утворення оболонок довкола нейронів і протидії запальним процесам. У раціоні людей, що рідко споживають жирну рибу та дороге авокадо, таких жирних кислот бракує.
- У салі є корисна речовина холін, що відіграє важливу роль в обміні жирів.
- За вмістом о ненасичених жирних кислот сало подібне до ріпакової олії та риб‘ячого жиру. Дослідження довели, що від раціону та випасу свині вміст омега-3 жирних кислот може зростати.
- У салі є вітаміни D та Е, хоча їх вміст значно менший, ніж денна потреба організму.
Найкраще вживати в солоному або ж маринованому вигляді, оскільки інші варіанти приготування, такі як копчення, смаження, не принесуть користі для вашого здоров’я
СКІЛЬКИ МОЖНА ЇСТИ САЛА?
Сало їсти можна, але не кілограмами. А щоб сало було максимально корисним для вашого організму, пам’ятайте про такі правила:
- Не вживайте сало у великих кількостях. Надлишок жирів може викликати дискомфорт у шлунку або кишківнику.
- Стежте за своїм раціоном. Якщо ви раптом з‘їли багато сала, то в цей день не варто їсти масло, інші тваринні жири, м’ясо, а також солодощі.
- Поєднуйте сало з картоплею, кукурудзяною кашею, хлібом, та гострими компонентами – червоним перцем, гірчицею. Також якщо їсте сало, доповніть його морквою, помідорами або борщем.
МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:
5 простих та смачних рецептів із гарбуза
4 оригінальні рецепти з лисичками від луцького фуд-блогера