5 оригінальних рецептів з чорницею

Сезон літніх ягід у розпалі. Зараз ми можемо вдосталь насолоджуватись і малиною, і лохино., і вишнями, і чорницею тощо. Зібрали для вас 5 корисних та оригінальних рецептів страв з чорницею. Якщо встигнете заморозити чорницю, то потім зможете приготувати ці літні страви і в морозний зимовий день.

ЧОРНИЧНИЙ СОРБЕТ

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 500 г чорниці;
  • 100 мл води;
  • сік одного лимону;
  • мед чи кленовий сироп за смаком;
  • 20 г замороженої чорниці для прикраси;
  • 20 г горіхів макадамі для прикраси.

ПРИГОТУВАННЯ

Збити чорницю блендером і протерти соус через сито. Додати до пюре воду, лаймовий сік та мед чи кленовий сироп за потреби та знову перемішати. Суміш перелити у контейнер, накрити кришкою чи харчовою плівкою, та відправити у морозильну камеру на чотири години. Помішувати блендером кожні 30 хвилин для отримання ніжної консистенції. Подавати з посипкою із подрібнених ножем ягід чорниці та горіхів.

 

ЧОРНИЧНА ГАЛЕТА

ІНГРЕДІЄНТИ:

Тісто:

  • 200 г борошна грубого помелу;
  • 100 г вершкового масла;
  • 3 ст. л цукру;
  • 5 ст. л. крижаної води;
  • дрібка солі.

Начинка:

200 г чорниці;

1 ст. л. цукру;

1 ст. л. крохмалю;

4 коробочки кардамону;

1 ст. л. цукрової пудри.

ПРИГОТУВАННЯ

Змішайте сухі інгредієнти: борошно, сіль та цукор. Порубайте холодне масло з цією сумішшю. Додайте води та швидко вимісіть, залиште під плівкою в холодильнику на годину. На папері для випічки розкачайте тісто до круглястої форми. Присипте середину крохмалем, викладіть чорницю, відступаючи 3 см від краю, посипте ягоди цукром і насінням кардамону. Загорніть краї на начинку, змастіть збитим жовтком (на бажання). Випікайте в розігрітій до 200 °C духовці 20-25 хвилин. Витягніть галету з печі, дайте охолонути та присипте цукровою пудрою.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Сезонний напій: заварюємо лавандовий чай

 

САЛАТ ЧОРНИЦІ, ОГІРКІВ ТА ФЕТИ

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 5 огірків;
  • 100 г чорниці;
  • 150 г сиру фета;
  • 6 листиків м’яти;
  • сіль та перець на смак;
  • 2 ст. л. бальзамічного оцту;
  • 3 ст. л. оливкової олії.

ПРИГОТУВАННЯ

Огірки очистіть від шкірки, розріжте вздовж, ложкою очистіть від насіння й тонко наріжте. Змішайте в салатниці огірки, ягоди чорниці, тонко нарізане листя свіжої м’яти, приправте сіллю та перцем, зверху покришіть фету та заправте бальзамічним оцтом, змішаним з олією.

 

ЧОРНИЧНО-ВИННИЙ СОУС

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 600 г чорниці;
  • 1/2 склянки сухого червоного вина;
  • 1 ст. л. тростинового цукру;
  • 1 зубок часнику;
  • 1 гілочка свіжого розмарину;
  • щіпка солі та перцю.

ПРИГОТУВАННЯ:

Чорниці збити в блендері та протерти через сито в каструлю. Поставити каструлю на вогонь, додати цукор, сіль, перець, пропущений через прес часник, листя розмарину (без гілочки) та влити вино. Варити соус на середньому вогні, періодично збиваючи, поки суміш не зменшиться вдвічі й не загусне, близько 10-12 хвилин. Зняти з вогню та дати трохи перепочити перед поданням.

ЧОРНИЧНО-ЦИБУЛЕВИЙ СОУС

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 500 г чорниця;
  • 2 червоні цибулини;
  • 100 мл оцту;
  • 200 мл води;
  • 150 г цукру;
  • 1 ч. л. солі;
  • 1 ч. л. чорного перцю;
  • ½ ч. л. кориці;
  • 30 мл оливкової олії.

ПРИГОТУВАННЯ

Цибулю нарізати півкільцями й смажити на пательні з олією до м’якості. Додати подрібнену в блендері чорницю, воду та тушкувати, доки остання не випариться. Додати оцет, цукор, спеції й тушкувати масу до консистенції джему.

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

Що таке біодоступність їжі та навіщо її підвищувати

Гаряче VS холодне: яку їжу краще вживати

Відвідувати ресторан та харчуватися здоровою їжею: чи можливо це?

Трубочки з кремом, яблучний пиріг та шоколадне печиво: рецепти десертів з дитинства від луцької фуд-блогерки

Картопляний гратен, паста з мітболами та запіканка з лососем: корисні рецепти від луцької фуд-блогерки

ОПУБЛІКУЙТЕ КОМЕНТАР