Як працює косметика з медичним канабісом?

У червні Кабмін схвалив відповідний законопроєкт, що розширить доступ до препаратів медичного канабісу для лікування низки хвороб. Міністерство охорони здоров’я розраховує, що Верховна Рада України підтримає законопроєкт. Медичний канабіс дозволено використовувати в багатьох країнах: від Канади до Австралії, а також у переважній більшості штатів США. В Україні до недавнього часу канабіс належав до нелегальних наркотичних засобів.

Чому легалізація медичного канабісу це важливо? Медичний канабіс полегшує стан дітей з епілепсією, людей, які мають онкологічні захворювання, астму, хворобу Паркінсона, псоріаз, ПТСР, депресію, ниркову недостатність тощо. Також його додають у креми, сироватки та лосьйони. Розповідаємо як працює косметика з медичним канабісом.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «З першого дотику»: український бренд натуральної косметики Sister’s Aroma презентував засоби для догляду за шкірою

ЩО ТАКЕ МЕДИЧНИЙ КАНАБІС?

Медичний канабіс – це лікарський засіб рослинного походження з видів Cannabis sativa або Cannabis indica. Рослина марихуани складається з-понад 100 хімічних речовин, відомих як канабіноїди, причому кожен із них має різний уплив на ваш організм. Канабіноїди – активні хімічні речовини в медичній марихуані – подібні до хімічних речовин, які виробляє організм, які беруть участь в апетиті, пам’яті, русі та болю.

Є дві основні хімічні речовини, які використовують для лікарського застосування: це власне канабідіол, який не має дурманного ефекту, і тетрагідроканабінол (або THC), який якраз таки одурманює. Людей більше приваблював THC через свій бум-ефект, а канабідіол був у тіні, поки американських вчених не зацікавили властивості канабідіолу, які, як виявилося, корисні для здоров’я.

Канабідіол є не тільки в коноплях, а й інших рослинах – в алое, какао, чорному перці, але в б’юті-індустрії застосовують саме коноплі: там вища кількість канабіноїдів.

ЧИМ КОРИСНИЙ КАНАБІДІОЛ?

З рослини коноплі можна екстрагувати понад 100 різних канабіноїдів. Серед них і CBD, або канабідіол, – натуральний активний інгредієнт, який підтримує нашу природну ендоканабіоїдну систему. На відміну від THC, CBD не має психотропного ефекту.

CBD – потужний антиоксидант. У догляді за шкірою він виконує насамперед протизапальну та заспокійливу дію, у ньому містяться вітаміни A, D і E, а також незамінні жирні кислоти. Суспільство починає дивитися на нього, як на вітамін. Канабідіол використовують у різних формах препаратів: від очищувальних засобів до сироваток і кремів. Окрім індивідуальної непереносності, яка трапляється рідко, CBD не має протипоказань до використання.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ТОЧКА G: все про аугментацію інтимних зон гіалуроновою кислотою

 

НАВІЩО ПОТРІБЕН КАНАБІДІОЛ У КОСМЕТИЧНИХ ЗАСОБАХ?

Канабідіол найбільш відомий своїми протизапальними й знеболювальними властивостями. До того ж учені знаходять все більше свідчень того, що він може лікувати суху шкіру, псоріаз та екзему, тому цей інгредієнт часто трапляється в кремах для обличчя, сироватках і лосьйонах для тіла. Засоби з канабідіолом чудово поєднуються з іншими активними інгредієнтами: вітаміном С, пептидами та ретиноїдами.

CBD чудово працює у випадку куперозу. Компонент забезпечує цілісність кислотної мантії та ліпідного бар’єра, які відповідають за зволоженість і захисні функції шкіри. Канабідіол запобігає пошкодженню капілярної стінки, що важливо для лікування цього захворювання. CBD здатний впливати на клітинне оновлення й проліферацію клітин, що запобігає подразненню й лущенню шкіри. Також допомагає впоратися з больовим симптомом, почуттям свербіння.

Канабідіол ефективний у лікуванні акне. Для нього характерна антибактеріальна активність, він регулює клітинне оновлення, розв’язує проблему фолікулярного гіперкератозу. А також контролює вироблення себуму, регулюючи активність ліпази — ферменту, що сприяє нормалізації вироблення шкірного сала.

Медичний канабіс корисний для вікової шкіри. Він знижує надмірну активність ферменту металопротеїнази, що впливає на волокна колагену й еластину й у такий спосіб запобігає утворенню нових зморшок. CBD також підтримує й оптимізує роботу фібробластів, а ще запобігає себостазу (підвищеній сухості шкіри, коли себум зовсім не виділяється із сальних залоз або виділяється в незначних кількостях).

Важливо: косметику з канабідіолом не варто плутати із засобами з олією насіння коноплі (cannabis sativa seed oil). Це корисний компонент, який містить омега-кислоти, вітаміни та антиоксиданти, але за ефектом і призначенням він не тотожний CBD. Олію насіння конопель виробляють методом холодного пресування. Так, вона має багато корисних для шкіри властивостей, наприклад, зволожує. Але насіння конопель містять дуже мало або взагалі не містять канабідіол.

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

Легалізація медичного канабісу: що необхідно знати

Проблеми зі шкірою на фоні війни: як боротися?

Як боротися із сухістю та зневодненням шкіри?

Гідрофільна олія: чому цей засіб має бути у вашій косметичці

Збираємо доглядову косметичку спільно з EVO derm

ОПУБЛІКУЙТЕ КОМЕНТАР