У нових реаліях українці щоденно зіштовхуються з різноманітними випробуваннями. Це стосується навіть елементарного приготування їжі, адже в умовах блекауту у багатьох з цим виникли проблеми. Саме тому, напередодні вихідних, редакція Space mag. створила добірку рецептів десертів, які легко приготувати без електроенергії, аби потішити себе і близьких смаколиками.
ПАНА КОТА
Інгредієнти:
- 500 мл вершків 33%;
- 250 мл молока 3,2%;
- 125 г цукру;
- 15 г желатину в порошку;
- 90 мл холодної води.
Для ягідного прошарку:
- 250 г ягід за смаком;
- 1 ч. л. цукру;
- 20 мл холодної води;
- 3 г желатину в порошку;
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
- Желатин заливаємо холодною водою і залишаємо розбухати.
- Вершки, молоко та цукор закладаємо в каструлю чи сотейник та підігріваємо масу на повільному вогні, але не доводимо до кипіння, аби желатин застигнув. Якщо температура рідини буде вищою за 90 С°, то желатин втратить свої властивості і маса не набуде необхідної консистенції.
- Додаємо розбухлий желатин і обережно розмішуємо до повного розчинення. Сильно колотити масу не потрібно, щоб в готовому десерті не було бульбашок.
- Розливаємо масу у форми і ставимо до холодильника (або на балкон) застигати. Час застигання залежить від розмірів форми.
- Готову вершкову пана коту можна доповнити ягідним сиропом або приготувати желейний прошарок з ягідного соку. Для цього знову заливаємо желатин холодною водою і залишаємо розбухати.
- Беремо 250 г свіжих чи заморожених ягід, додаємо 1 ч. л. цукру і тримаємо на повільному вогні, поки вони пустять сік. Протираємо через сито.
- До ягідного соку додаємо желатин і добре перемішуємо до повного розчинення. На застиглу пана коту виливаємо ягідну масу і ще раз ставимо до холодильника застигати.
ЧИЗКЕЙК З ГРЕЙПФРУТОМ ЗА РЕЦЕПТОМ ЄВГЕНА КЛОПОТЕНКА
Інгредієнти:
- 500 г кисломолочного сиру 9%;
- 200 мл натурального несолодкого йогурту;
- 150 г цукру;
- 10 г гранульованого желатину;
- 50 мл води;
- 250 г вівсяного печива;
- 100 г вершкового масла 82,5%.
Для прикрашання:
- 1 грейпфрут;
- 2 ст. л. цукру;
- 20 г вершкового масла 82,5%;
- ½ лимона (сік);
- 20-30 г чорного шоколаду.
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
- Залийте 10 г желатину водою (приблизно 50 г) і відставте на 10 хвилин. За цей час желатин розбухне. Після цього розчиніть його на паровій бані, постійно помішуючи віничком або ложкою. Потім відставте миску в сторону. Якщо желатин почне застигати, поверніть миску на парову баню.
- Подрібніть 250 г вівсяного печива в крихту. Можна використовувати блендер або скористатися качалкою. Для цього на пергаментний папір викладіть печиво, зверху накрийте таким же шматком та розкачуйте печиво качалкою.
- Розтопіть 100 г вершкового масла 82,5% та змішайте в мисці з крихтою печива, добре перемішайте суміш до однорідного стану.
- Викладіть пластичну масу в розбірну форму діаметром 20 см. Добре утрамбуйте склянкою та поставте в холодильник для застигання щонайменше на 30 хвилин.
- Тим часом перетріть через сито 500 г кисломолочного сиру 9% чи перебийте занурювальним блендером. Додайте 200 мл несолодкого йогурту та 150 г цукру.
- Добре перемішайте сир з цукром до однорідності блендером або ложкою.
- Перекладіть в сирну масу розпущений желатин і перемішайте.
- Викладіть отриману масу на основу з вівсяного печива і знову поставте форму в холодильник для застигання щонайменше на 2 години.
- Грейпфрут добре помийте та наріжте кружальцями. Його ми будемо використовувати як прикрасу для чизкейка. Якщо вам не дуже подобається невеличка гіркота цього цитруса, використайте апельсин.
- Розтопіть на сковорідці 20 г вершкового масла 82,5%. Коли масло трохи розтопиться, вичавте туди сік половини лимона. Додайте в сковорідку 2 ст. л. цукру. Зменште вогонь і дочекайтеся, поки цукор розтане.
- Викладіть на сковорідку кружечки грейпфрута і тушкуйте 5-7 хвилин, поки фрукт не карамелізується. Періодично перевертайте з боку на бік часточки щипчиками або виделкою. Потім викладіть на тарілку, щоб вони повністю остигли.
- Після охолодження викладіть карамелізовані кружечки грейпфрута на чизкейк і за бажанням посипте чорним шоколадом, нарізаним на смужки.
ТИРАМІСУ
Інгредієнти:
200 г або 22-24 шт. печива савоярді;
500 мл вершків 33%;
400 г сирної маси;
100 г цукру;
1 лайм;
2 ст. ложки какао;
200 мл міцної кави;
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
- Вершки для десерту мають бути охолодженими, для кращого збивання. Збивайте їх міксером чи вінчиком до пишної піни разом з цукром, щоб вона не опускалася, а тримала форму. Додайте цукор за смаком.
- Цедру лайма натріть на дрібній тертці й додайте до вершків, акуратно перемішайте.
- Сирну масу перетріть через сито, щоб вона була однорідною і ніжною. Потім акуратно змішайте її з вершками та цедрою лайма.
- Заваріть кави та додайте цукру за власними вподобаннями. Однак краще додати достатньо цукру, щоб напій був насиченим. Також, якщо дерест не будуть їсти діти, можна додати алкоголь 2-3 ст.ложки (лікер, коньяк, віски).
- Печиво Савоярді вмочіть в охолоджену каву і викладіть у форм для нашого десерту. За допомогою шпателя покрийте його ніжним сирним кремом і знову викладіть шар печива, змоченого у каві. Наостанок додайте крем, посипаний какао.
МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:
4 оригінальні гарячі напої за рецептами Дарії Цвєк
5 рецептів сніданків вихідного дня від луцького фуд-блогера
Як приготувати легендарний сливовий пиріг від The New York Times