Ароматна, зелена та дуже інстаграмна – мікрозелень або ж мікрогрін. Вона має насичений смак та дуже яскравий колір, виростає до 8 см. Її люблять всі, хто притримується правильного харчування. Особливо популярною вона стала завдяки насиченню поживними речовинами ще більше, аніж звична нам зелень. Про тренд на мікрогрін та як виростити його вдома – розповідаємо у матеріалі.
Споживати можна одразу, а ще можна придбати мікрогрін в горшках, а зрізати суто перед вживанням. Тому мікрогрін справді живий аж до прийому в їжу.
ЧИТАТИ ТАКОЖ: Роль антиоксидантів: чому вони нам потрібні
РІЗНОВИДИ МІКРОГРІНУ
Мікрозелень буває різною за смаковими властивостями. Може бути нейтральною, гострою, кислою та гіркуватою. А також залежить від сорту зелені. Сам аромат може бути різким та сильним. На які саме різновиди мікрозелені варто звернути увагу?
Льон за смаком нейтральний, з нотками горіха. Корисною її вважають тому, що вона насичена жирними кислотами омега-3.
Горох містить у собі багато фосформу, протеїнів та клітковини. За смаком солодкуватий, начебто молодий горошок.
Мікрозелень соняшника має доволі великі розміри порівняно з іншими мікрогрінами. Насичена корисними речовинами, зокрема й вітаміном Е та цинком, вона має смак молодого насіння.
В сочевиці багато заліза та магнію, оскільки вона захищає стінки судин і покращує кровообіг.
Гірчиця – мікрозелень гарно впливає на апетит, кровобіг та стан судин, має гострий смак.
Рукола – корисна тим, що укріплює імунітет, позаяк у ній багато вітаміну С.
ЧИТАТИ ТАКОЖ: Без вуглеводів: кому не підходить низьковуглеводна дієта
ЯК ВИРОСТИТИ МІКРОГРІН У ДОМАШНІЙ УМОВАХ?
Візьміть звичайний контейнер. Він повинен бути широким і невисоким без отворів. Замочіть насіння. Врахуйте той факт, що від різновиду мікрозелені залежить час замочування. Тому уважно прочитайте рекомендації на пакуванні. У ємність додайте трохи садової землі або ґрунту для розсади. Висота шару ґрунту повинна бути не більше 3-4 см. На поверхню ґрунту викладайте насіння, далі присипте землею і змочіть водою з пульверизатора.
Ємність зверху потрібно накрити прозорою кришкою, щоб створити всередині парник. Якщо кришки не виявилося під рукою, підійде прозора харчова плівка, пакет, скло і навіть банка. Залиште контейнер на добре освітленому підвіконні. Коли з’являться паростки можна буде зняти кришку. Паростки зволожують з пульверизатора 2-3 рази на день.
Подальші дії залежать від вирощуваної культури. Наприклад, можна зачекати виникнення сім’ядольних листків і зрізати їх або дозволити відрости 1-2 справжнім листочкам. Після цього зелень вживають в їжу або залишають в холодильнику, де вона спокійно може перебувати до 7 днів. Більше – тут.
МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:
Як продовжити молодість завдяки раціону: розповідає нутриціологиня Наталія Тарапата
Родом із дитинства: харчові звички, яких потрібно позбутися
Відвідувати ресторан та харчуватися здоровою їжею: чи можливо це?
Дитяче харчування: чому не можна змушувати дитину доїдати?
Їсти і не товстіти: все про інтуїтивне харчування від нутриціологині
Що варто їсти, щоб запобігти гіперінсулінемії – радить нутриціологиня