Гід українськими винами: напої, які варто скуштувати

НОВА СХОДИНКА УКРАЇНСЬКОГО ВИНОРОБСТВА

А чи знаєте ви про те, що у нас є власні сорти винограду? Власні виноробні регіони, де протягом сотень років не лише вирощують виноградну лозу, а й бережуть і розвивають традиції виробництва та рецептуру якісних виноградних вин та щороку виготовляють тисячі літрів вина?

 

Знайомимо вас із найпопулярнішими виноробнями України, напої яких просто конче необхідно скушувати, якщо ви небайдужі до вишуканих вин разом із героєм постійної рубрики, сомельє мережі Basilic Дмитро Лаушкін.

Якби мене ще кілька років тому запитали як я ставлюсь до вітчизняних вин, я б із впевненістю відповів: «О ні, тільки не українське, будь-яке імпортне краще, ніж наше». Зараз соромно за своє примітивне бачення.

Як ви могли помітити, на полицях магазинів, у ресторанах, з’являється все більше вітчизняних продуктів. Це явище існує в економічно розвинених країнах, де люди купують локальний продукт, цим самим даючи поштовх для місцевого бізнесу, як наслідок, якість самих продуктів покращується. Та і, як на мене, прекрасно вживати їжу і напої, які були виготовленні поруч. Особливо приємно, коли якість нашого товару не поступається товарам імпортного походження, з’являється відчуття гордості та впевненість в тому, що ми рухаємось у правильному напрямку.

Але окрім харчових продуктів, невіддільною частиною нашого життя є напої, а в цьому випадку саме алкогольні. Україна має багаті традиції виробництва та споживання алкогольних напоїв. Та на жаль, ще досі існує стереотип, що українці віддають перевагу винятково міцним напоям, через те, що довго виробляють їх. І дуже прикро, що українські вина – у їх тіні та лишаються без уваги. Цю несправедливість необхідно виправити, бо якість вітчизняного вина за останні роки значно покращилась.

Виноробний комплекс «Шато Чизай»

Попри це, часто можна помітити в магазинах наступну картину: українці віддають перевагу імпортним винам, пояснюючи це тим, що продукт вітчизняного виробництва порошковий або неякісний, в кращому випадку. Та це не більше, ніж омана, яка, на щастя, з кожним роком розвіюється.

А чи знають українці про те, що у нас є власні сорти винограду? Що у нас є власні виноробні регіони, де протягом сотень років не лише вирощують виноградну лозу, а й бережуть і розвивають традиції виробництва та рецептуру якісних виноградних вин та щороку виготовляють тисячі літрів вина? Втім протягом останніх десяти років можна побачити хорошу динаміку розвитку, засновано багато нових виноробних підприємств, галузь крок за кроком починає своє відродження.

«MUST TRY» КОЖНОГО УКРАЇНЦЯ

Вітчизняні виробники відчули значний прорив, пов’язаний зі зміною законодавства та створення умов для розвитку виноробства. Так, у 2016-му році Верховна Рада скасувала ліцензію на гуртову торгівлю для виробників, які виготовляють вино із власного винограду, яка коштувала 500 тис. грн на рік. Окрім того, у 2018-му році була спрощена процедура й ліцензії, як на виробництва вина, так і на реєстрацію крафтових виноробень.

Так з’явилась ціла низка сучасних підприємств, об’єднаних філософією популяризації українських вин насамперед на внутрішньому ринку. І я впевнений, їм це вдалося. Особливо хотілося б зазначити декілька виноробень, які повинні бути у списку «must try» кожного українця, небайдужого до вина. Де в Україні створюють вино? Розповідаємо.

ВИНОРОБНИЙ КОМПЛЕКС «ШАТО ЧИЗАЙ»

Розташувалось шато на Закарпатті поблизу містечка Берегове. Засноване у 1995-му році і володіє близько 270 гектарами виноградників. Це білі і червоні європейські сорти винограду: Трамінер, Рислінг Рейнський, Мускат Оттонель, Каберне Совіньйон, Мерло, Піно Нуар і Піно Блан. Це одні з найкращих, але не єдині. Звертають увагу не тільки на класичні, а й локальні сорти винограду. Шато Чизай – це сучасне виробництво, але з увагою до місцевих традицій виноробства.

«Так, ми робимо вино. Але це більше, ніж вино. Ми творимо емоції. І нову славу Закарпатського Вина», – це філософія Chateau Chizay. Також у 2019 році було відкрито «Музей винороба Чиза» і створено цікавий захід «Свято молодого вина» на території Шато.

Додайте до цього стабільно хорошу якість, помірну ціну і широкий вибір вин. «Шато Чизай» допоможе вам почати вдале знайомство зі світом українських вин.

ВИНОРОБНЯ «БЕЙКУШ»

«Якщо ти хоч раз серйозно зацікавився вином, то рано чи пізно, приходить бажання самому його робити». Саме така пристрасть і призвела до створення «Beykush Winery».

Засновник виноробні Євген Шнейдеріс у 2010-му році зібрав команду однодумців, перетворив свій дім у Чорноморці (Миколаївська область) у дослідницьку лабораторію та виноробню, а в 2012-му році висадив перші лози на мисі Бейкуш. Після декількох років, виноградник став давати якісний виноград і вже у 2018-му році почали офіційні продажі вин в Україні.

Виноградники Бекуш – це 11 гектарів французьких та італійських клонів білих сортів – Шардоне, Піно-Гріджио, Рислінг, Совіньйон Блан, Ркацителі та червоних – Піно Нуар, Мерло, Сапераві, Каберне-Совіньйон. Крім того, це експериментальний виноградник із білими Тельті-Курук, Альваріньо, Тиморасо та червоними Темпранільо, Мальбек, Пінотаж. Для найкращої якості вин зменшується врожайність лози (проводить зелений збір, прибираючи зайві грона). Вина Бейкуш частіше за все нетрадиційні бленди (суміш кількох різновидів винограду) або рідкісні експериментальні сорти, що дають на фініші відмінні результати. У портфелі виноробні декілька лінійок вин, які відображають стиль і особливості місцевості, де був вирощений виноград.

«Вина, які ми отримуємо, ще раз показують потенціал не тільки наших земель, а й можливості наших рук».

Євген Шнейдеріс

ВИНОРОБНЯ «КОЛОНІСТ»

Іван Васильович Плачков, заснував сімейну виноробню «Колоніст», а назвав на честь болгар-колоністів, у селі Криничне (Придунайській Безсарабії). Створено сімейну виноробню у 2005-му році з метою виготовлення місцевих вин преміумкласу. Іван Плачков вірить у те, що ця земля багата талановитими людьми і має величезний потенціал для розвитку. Це став найголовніший проєкт, який спрямований на те, аби показати потенціал краю та привернути до нього увагу. За майже 15 років існування вина «Колоніст» змогли підкорити серця не лише українців, а й англійців та вимогливих французів.

Сьогодні вино «Колоніст» стало візитною карткою дипломатичного корпусу України. «Колоніст» представляє гордість родини Плачкових – результат відданості та вираження любові й пристрасті до рідної землі та її щедрості. Поєднання унікального терруару (сукупність природних факторів конкретної місцевості, ділянки землі, що впливають на властивості вирощених сільськогосподарської продукції) та новітнього обладнання з Франції, Німеччини та Італії разом із традиційними барріками зі 100-річного французького дуба дають «Колоністу» повне право пишатися високою якістю своїх вин. У 2017-му році вперше було презентоване ігристе вино виготовлене класичним методом шампанізації – Біссер. Також «Колоніст» виготовляє два вина із винограду українських сортів: Сухолиманський білий та Одеський чорний. Виноробня зосереджує свою увагу на високоякісних сухих винах, але у лінійці присутні напівсухі та солодкі. Об’єм виробництва близько 280 000 пляшок на рік, що дозволяє звертати уваги на якість вина та впроваджувати новітні технології та інновації.

«DON ALEJANDRO WINERY»

Ця «космічна» виноробня, побудована в іспанському стилі, розташована у селі Холодна Балка Одеської області. Власник виноробні Олександр Шаповалов – послідовник напряму космодинаміки у виноробстві. На 14 га вирощують Мерло, Каберне Совіньйон, Рислінг, Мускат та виробляють вина під торговою маркою «Don Alejandro Winery» та «Chateau de Grand Sud»

«Don Alejandro Winery» – виноробня, яка в рік може виготовляти 220 тисяч пляшок. І це все повністю ручна праця. Від збору винограду і пресування, до розливу у пляшки та розклеювання на них етикеток та акцизних марок. Все робиться руками: від початку до завершення процесу.

Особливістю вин Дона Алєхандро є те, що вони досить неординарні, їх потрібно досліджувати, розкривати. Виноробня дотримується космодинамічного принципу виготовлення вин, коли збір винограду, розлив та навіть дегустації проводять зважаючи на планетарний, місячний та посівні календарі. А про сам виноматеріал і землю дбають так, як про живий організм, працюючи в межах органічної ідеології. Для своїх вин виноробня придумує тематичні назви: каберне з урожаїв 2013-2016 років продається з назвою «Еліксиріум», сапераві — «Квінтесенція», асамбляж з каберне совіньйон, мерло та сапераві розлите в пляшки з етикеткою «Его».

Звісно ж, в Україні існує ще багато вартих уваги виноробень: Biologist, 46Parallel, V.Petrov, Cotnar, Вина Гулієвих, Виноробне господарство князя М.П. Трубецького, вина Стаховського, Вінхол Оксамитне  та безліч інших. Кожен може пишатись своєю продукцією, адже головне – це донести до споживача ідею національного продукту і популяризувати високі стандарти споживання благородних напоїв. Наприклад, компанія Шабо спеціально для цього створила унікальний об‘єкт «Центр культури вина Шабо».

Виноробня «Колоніст»

Виноробство в Україні – це дуже складний шлях, який вимагає шаленої віддачі, часу, сил та значних інвестицій. Але вітчизняні вина знаходять все більшу кількість шанувальників, і впевнено завойовують внутрішній ринок. Отож, будьте обізнані, купуйте українське та насолоджуйтеся якісними напоями.

ОПУБЛІКУЙТЕ КОМЕНТАР