Чайне питання: як правильно заварювати чай

Чи можна заварювати чайний пакетик двічі? Як правильно обирати чай і скільки часу потрібно для настоювання деяких різновидів чаю? Про це та багато чого іншого про улюблений осінньо-зимовий напій – у матеріалі.

Здавалося б, ми вже точно знаємо, як заварювати чай, але є тонкощі, які все одно дуже важливі. Наприклад, за класичним рецептом достатньо використовувати на 200 мл води 2 грами листового чаю або 1 ложку чаю на чашку. Якщо не дотримуватися таких пропорцій, то чай може видаватися гірким, перезавареним або ж настоєм без смаку й запаху.

ЧИ МОЖНА ПИТИ МІЦНИЙ ЧАЙ?

Занадто міцний чай може бути шкідливий для здоров’я. Чим міцніший напій, тим вища концентрація фториду. Це має прямий негативний вплив на загальний стан здоров’я, особливо на кістки; призводить до остеопорозу, остеопенії та флюорозу скелета. Експерти довели, що рівень вмісту фторидів у чаях впливає і на якість чайного листа, і на час заварювання.

ЧИ МОЖНА ЗАВАРЮВАТИ ЧАЙ ВДРУГЕ?

Якщо чай охолонув, то повторно його заварити ідеально неможливо. Користі в такому напої не буде, адже всю користь він віддасть первинному заварюванню. А деякі сорти низькоякісного чорного чаю можуть навіть виділяти токсичні мікроелементи. Крім того, що чай, який ви заварили вдруге, уже не тонізувальний напій, оскільки він втрачає свої властивості.

КОМУ МОЖНА ЗАВАРЮВАТИ ЧАЙ ПОВТОРНО?

Багаторазове заварювання чайного листа є нормою у китайсько-японських чайних традиціях приготування улуну (традиційний китайський чай, що за ступенем окиснення стоїть між зеленим та чорним чаями), пуеру, зеленого та деяких сортів білого чаю. Якщо чайний лист сильно згорнутий або закручений, як, наприклад, у пресованому пуері або скрученому зеленому чаї, його теж заварюють кілька разів: так ви зможете отримати максимум користі від напою.

СКІЛЬКИ ЧАСУ ЗАВАРЮВАТИ ЧАЙ?

Чорний чай, улун і пуер необхідно заварювати 3-5 хвилин, зелений та білий чаї – 2-3 хвилини, тизани – 5 хвилин. Якщо довго заварювати чай, то фенол, ліпіди та ефірні олії починають спонтанно окислюватися, що зводить нанівець всю користь теїну і псує смак і аромат напою. Неприємна гіркота, що виникає під час тривалого заварювання, виникає не через високий вміст кофеїну, а через шкідливі речовини в напої. Варто забирати заварку з води після повного заварювання.

ЯКУ ТЕМПЕРАТУРУ ДЛЯ ЗАВАРЮВАННЯ ВАРТО ОБРАТИ?

Температура води безпосередньо залежить від ферментації чаю та різновиду заварки. Зазвичай, чай заварюють окропом, температура якого становить 95 градусів. Чорний чай, улонги, і тизани чудово розкриваються саме за такої температури. А ось ніжні бруньки та листя зеленого чи білого чаю можна обпекти, від чого може змінитися смак та аромат.

Кожен сорт чаю має власні правила, проте існують загальні рекомендації, наприклад:

100°С – чорний чай, пуер, улун, тизан.

75-85°С – зелені та білі чаї.

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

China карта: енциклопедія для чайних гурманів

М’ятний та газований: 5 рецептів кавових напоїв для спекотного літа

Тваринне чи рослинне: з яким молоком краще пити каву

Зігрій мене: рецепти глінтвейну з ромом, кавою і лавандою

Зелений еліксир: для чого пити хлорофіл?

ОПУБЛІКУЙТЕ КОМЕНТАР