Smoothie time: готуємо правильні ягідні смузі з сезонних ягід

А ви теж чекаєте літа щонайменше заради того, аби ласувати улюбленими ягодами та готувати з них смачні й корисні десерти? Спробуйте додати до літнього раціону смузі, адже це класний варіант сніданку або перекусу! Однак не думайте, що це гарантія детоксу, схуднення та користі лише завдяки тому, що ви використали улюблену ягоду. Для того, аби приготувати здоровий і смачний смузі, потрібно знати певні ключові моменти, про які ми розповімо вам далі.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Як сезонні ягоди впливають на загальний стан здоров’я та шкіру?

 

Без цукру

 

Коли ми готуємо ягідний смузі, хочеться додати всього і навіть більше, а у фіналі підсипати трохи цукру «для смаку». Велика порція глюкози зашкодить стабільності рівня цукру в крові та може призвести до втоми через кілька годин. Однак ягоди самі по собі мають достатньо цукру і їх не потрібно підсолоджувати. А також важливо стежити за тим, аби готувати смузі максимум з двох порцій ягід чи фруктів.

 

Якщо ж ви додаєте цукор для того, щоб зробити смузі густішим, спробуйте додавати трішки листя шпинату. Так ви отримаєте бажану консистенцію без «забивання» смаку.

 

Баланс у пропорціях

 

Дієтологи наголошують на дотриманні правильних пропорцій мікроелементів під час готування смузі. Важливо, щоб напій був достатньо насичений білками, жирами і вуглеводами. Обирайте грецький йогурт або сир для основи густого смузі, додавайте вівсяні пластівці для того, аби забезпечити себе складними вуглеводами і міксуйте це з улюбленими ягодами.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Як правильно морозити ягоди

Не плутаємо смузі і фреш

 

Фреші не настільки корисні, як смузі. Вони калорійні та містять велику кількість фруктози, яка хоч і має природне походження, проте все одно підвищує рівень інсуліну. А у смузі важливо пам’ятати про клітковину, вона не дозволить різких коливань цукру та забезпечить краще виведення токсинів.

 

Не відмовляйтесь від мякоті

 

Відмовтеся від використання соку у складі смузі. Краще додайте у блендер ягоди та фрукти цілими, зі шкіркою та м’якоттю. Правильний напій повинен мати густу консистенцію завдяки великій кількості рослинної клітковини.

 

Достатня кількість клітковини в раціоні – запорука здоров’я кишківника, яке напряму пов’язане зі злагодженою роботою всього організму. Клітковина знижує відчуття голоду, а це допомагає не переїдати і контролювати вагу. Розчинні волокна регулюють рівень цукру та холестерину у крові, а нерозчинні – очищують організм та виводять токсини.

 

Які ягоди обирати для смузі?

 

Чорниця. Ця ягода містить антоціани, які покращують здоров’я очей у людей з глаукомою. Крім цього, чорниця збагачена антиоксидантами та клітковиною, а має низький глікемічний індекс і містить велику кількість калію, фолату, вітаміну С і вітаміну В6.

 

Малина. Ця ягода містить багато антиоксидантів. Такі властивості, зокрема, мають вітаміни С і Е, а також елагова кислота і флавоноїди. Вона чудово підходить для низьковуглеводного меню завдяки високому вмісту клітковини і малій кількості вуглеводів.

 

Смородина. У ще одній чорній ягоді, як і в чорниці, міститься велика кількість антоціанів. Вони мають антиоксидантні властивості, корисні для людей, які мають проблеми з серцем.

 

Полуниця. Джерело вітаміну С, антиоксидантів, калію, клітковини та магнію. А також вона допомагає захистити мозок від старіння та сприяє поліпшенню когнітивних функцій.

 

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

Як їжа впливає на наше психічне здоровʼя?

Найсмачніші рецепти холодної кави від 25 Coffee Roasters

Як правильно харчуватись під час вагітності – розповідає луцька нутриціологиня Наталія Тарапата

4 оригінальні гарячі напої за рецептами Дарії Цвєк

Sorry, the comment form is closed at this time.