Як сезонні ягоди впливають на загальний стан здоров’я та шкіру?

Суперфуди з наших садів та лісів – сезонні ягоди зараз на піку свого росту, а тому гріх не скористатися нагодою поласувати цими «вітамінними бомбами». Як застосовують ягоди у косметології, яку користь несуть окремі ягоди для нашого тіла і загального стану здоров’я – про все це ви дізнаєтеся у матеріалі.

ЧОМУ ЯГОДИ – СУПЕРФУДИ?

Цілющі та омолоджувальні властивості ягід підтверджені сотнями досліджень у косметології. Вони містять багато вітаміну С, фолієвої кислоти, магнію, селену. Крім цього, ягоди допомагають нормалізувати роботу серцево-судинної, імунної та нервової систем. Поліфеноли в ягодах зменшують паразитарний фон у кишківнику та пригнічують запальні процеси. А коли ми говоримо про anti-age, ми завжди акцентуємо на здоровій кишковій мікрофлорі.

Найбільш корисними вважають чорні ягоди, тож не відмовляйте собі у задоволенні посмакувати ожиною, чорницею, лохиною або чорним виноградом (останній – разом зі шкіркою та кісточками, оскільки вони містять пікногенол, важливий для детокс-процесів у печінці та має потужні антиоксидантні властивості).

ЯК ЯГОДИ ВПЛИВАЮТЬ НА ШКІРУ?

Основна причина користі ягід для шкіри полягає в тому, що вони є потужними антиоксидантними сполуками, відомими як поліфеноли. Ці сполуки містяться в плодах і насінні ягід. Основним завданням є допомога рослинам витримати екологічні стресові ситуації в дикій природі. За таким же принципом вони діють і на нашій шкірі.

Поліфеноли мають кілька підкатегорій, кожна з яких має виразні переваги для вашої шкіри. До основних типів поліфенолів належать:

  • Флавоноїди, включаючи антоціанідини (рослинні пігменти). Флавоноїди є підгрупою поліфенолів, що складаються з понад 400 сполук.
  • Лігнани – тип рослинного волокна, що зустрічається в суниці й ожині.
  • Фенольні кислоти, що міститься в гранатах, малині і суниці.

Поліфеноли захищають шкіру від різних тригерів, що викликають ознаки старіння (зморшки, нерівномірний тон шкіри та втрата еластичності). Розгляньмо детальніше основні переваги найпопулярніших сезонних ягід для жіночого здоров’я.

Малина. Ця ягода містить багато антиоксидантів. Такі властивості, зокрема, мають вітаміни С і Е, а також елагова кислота і флавоноїди. Вона чудово підходить для низьковуглеводного меню завдяки високому вмісту клітковини і малій кількості вуглеводів. Малина має низький глікемічний індекс – 32, тому її можна їсти людям, які стежать за рівнем цукру у крові. До речі, деякі дослідження довели, що малина може підвищувати чутливість до інсуліну, а значить, бути корисною при метаболічному синдромі.

Вишня. У кожному садку можна знайти бодай одне дерево, всипане вишнями. Це одна з найдоступніших ягід у літній сезон. Вишні підтримують наш організм і зсередини, і ззовні. Вони багаті на антиоксиданти та сполуки, які пригнічують запальні процеси. До них входять бета-каротин і вітамін С. Речовини, що мають антиоксидантні властивості, захищають організм від згубного впливу вільних радикалів і знижують оксидативний стрес. Завдяки цьому клітини можуть повноцінно оновлюватися і не старіти завчасно – а з ними й весь організм.

Ожина. Цю ягоду часто порівнюють з малиною, адже вони схожі за формою, однак ожина має ще більше корисних властивостей. По-перше, достатньо чайної ложки ожини, аби отримати половину необхідної добової дози вітаміну С. По-друге, вона має високий вміст клітковини і допомагає людям, які страждають від проблем з травленням. Третя перевага ожини особливо актуальна для жінок, які страждають від рясних менструацій, оскільки у ягоді міститься вітамін К, який сприяє згортанню крові. Це також актуально для тих дівчат, які часто мають синці та навіть не знають їхнього походження.

Чорниця. Ще зі школи ми асоціюємо цю ягоду з тим, що вона найкраще впливає на зір. І це справді так, оскільки у чорниці містяться антоціани, які покращують здоров’я очей у людей з глаукомою. Цей стан поступово призводить до втрати зору. Дослідження тривалістю два роки довело, що у людей, які кожен день приймали по 120 мг антоціанів чорниці, зір покращився на 30%. Також чорниця має бути улюбленицею для людей, які страждають від діабету другого типу, тому що ті ж антоціани стимулюють вироблення організмом інсуліну.Також чорниця корисна тим, хто має проблеми з кров’яним тиском, оскільки завдяки вмісту вітаміну К вона стабілізує і сприяє пониженню тиску.

Смородина. У ще одній чорній ягоді, як і в чорниці, міститься велика кількість антоціанів. Вони мають антиоксидантні властивості, корисні для людей, які мають проблеми з серцем. Особливістю цієї ягоди є те, що з неї виготовляють олію, яка напрочуд корисна для шкіри. Олія насіння чорної смородини містить безліч антиоксидантів, ГАМК, вітаміни, а також жирні кислоти омега-3 й омега-6. Її можна наносити на шкіру під час сухості, свербіння й відчуття печіння.

Однак перш ніж «налітати» на всі ці ягоди, перевірте, чи ваш організм адекватно зреагує на них та чи не проявиться алергія. Якщо у вас відсутні протипокази до вживання ягід, тоді не нехтуйте прекрасною нагодою і потіште себе літніми ласощами, а також заготуйте їх на зиму.

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

Як медичний канабіс діє на організм людини – розповідає нутриціологиня Наталія Тарапата

Як підвищити стресостійкість організму – розповідає нутриціологиня Наталія Тарапата

More water: як визначити зневоднення організму та його уникнути

Що таке біодоступність їжі та навіщо її підвищувати

Чим замінити сіль: продукти, які є хорошою альтернативою

ОПУБЛІКУЙТЕ КОМЕНТАР