Як правильно морозити ягоди

Ось і минув екватор літа. Сонячний день знову стає все коротшим і усвідомлення того, що зовсім скоро ми будемо кутатись у пуховики, дуже засмучує.

У такі моменти хочеться зберегти частинку літнього тепла, літніх запахів та смаків. Отже, саме час робити запас вітамінів на зиму. Які є способи зберегти ягоди та як зробити це правильно – розповідаємо у матеріалі.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Чому постійно хочеться солодощів та чим їх замінити

 

ЗАМОРОЖУВАННЯ ЦІЛИХ ЯГІД

Заморожування ягід – мабуть, найпоширеніший спосіб, щоб зберегти їх цілими на довгі місяці. Краще рішення – заморожувати їх у контейнерах або в міцних пакетах. На перший погляд, все просто: берете ягоди та заморожуєте їх. Цей спосіб цілком підходить навіть тим, хто не любить надто заморочуватися з процесом. Але є кілька нюансів, які варто пам’ятати, щоб ягоди не втратили своєї форми та краси.

  1. Перебрати ягоди, залишивши найгарніші. Пом’яті та зовсім маленькі варто відкласти і залишити для іншого способу замороження.
  2. Кілька разів промити ягоди в друшляку.
  3. Викласти на рушник (без ворсу) до повного висихання.
  4. Відрізати хвостики (якщо є потреба, видалити кісточки).
  5. Викласти ягоди на лист пергаменту.
  6. Поставити лист у морозилку до затвердіння ягід.
  7. Скласти ягоди в контейнер або в жорсткий пакет.

 

ЗАМОРОЖУВАННЯ ПЕРЕТЕРТИХ ЯГІД З ЦУКРОМ

Якщо ви любите додавати ягоди до різноманітних страв або до чаю, то цей спосіб точно для вас. Ягоди, перетерті із цукром, зберігають більше вітамінів, ніж, скажімо, варення.

  1. Перебрати ягоди, позбувшись плодоніжок, хвостиків та паличок.
  2. Добре промити, злити воду й ошпарити окропом.
  3. Перетерти ягоди із цукром у кухонному комбайні або м’ясорубці до консистенції пюре.
  4. Готову масу розкласти у контейнери, щільно закрити і поставити в морозилку.

Можна не використовувати цукор і просто перетерти ягоди, а потім заморозити. На якість зберігання це не вплине.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Низькокалорійні солодощі, які можна куштувати навіть на дієті

КРИЖАНІ КУБИКИ

Кубики – це про збереження частинки літнього настрою, а не про масштабні запаси на зиму. Ця ідея найбільше сподобається тим, хто полюбляє влаштовувати вечірки та готувати смачні коктейлі.

Для такого заготовляння вам знадобиться не більш як п’ять хвилин.Треба просто розкласти в кожну чарунку форми для льоду, наприклад, листочок м’яти та ягідку малини (або вишні, полуниці, ожини тощо). Акуратно залити водою та заморозити.

ІНШІ СПОСОБИ

Коли місця у морозильній камері вже недостатньо, а ягоди не закінчуються, на допомогу приходять інші способи зберігання літніх плодів.

Сушіння

Висушені ягоди потребують зовсім небагато місця для зберігання і є бажаним десертом у зимовий час. Сушені ягоди ідеально підходять для різноманітних начинок, часто навіть більше, ніж свіжі. Крім того, таке частування запросто замінять вам цукерки в холодну пору року.

Ягідна пастила

Домашня пастила з ягід – те, що варто обов’язково спробувати кожному. Вона на 100 % натуральна, надзвичайно запашна і в міру солодка. Такий десерт дуже подобається дітям, тому в сезон варто приготувати його про запас.

Пастила – це своєрідне сухе варення, що чудово зберігається в холодильнику і не займає багато місця. Для пастили можна взяти, наприклад, малину чи полуницю, ожину чи вишню, лохину чи чорницю. І що найголовніше – для приготування пастили у домашніх умовах підійдуть ягоди будь-якої кондиції.

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

Без цукру: як перестати їсти солодке

Як сезонні ягоди впливають на загальний стан здоров’я та шкіру?

5 оригінальних рецептів з чорницею

5 рецептів сніданків вихідного дня від луцького фуд-блогера

Харчування та імунітет: що потрібно їсти, аби зміцнити імунітет

ОПУБЛІКУЙТЕ КОМЕНТАР