Зазвичай, ми готуємося до свята Великодня заздалегідь. За кілька тижнів уже розмірковуємо над стравами і рецептами пасхальної випічки, купуємо продукти і придумуємо дизайн для яєць. Особливу увагу приділяють м’ясним та сирним компонентам, адже після завершення Великого посту такі страви очікують на своє повернення до столів у кожному домі. Разом із луцькою фуд-блогеркою Тетяною Троян ми зібрали нетривіальні ідеї для оформлення смачного святкового столу, який потішить і око, і смакові рецептори ваших рідних та гостей.
САЛАТ «ВІНОК З СИРНИМИ «ЯЙЦЯМИ» І ЗАПЕЧЕНИМ ПЕРЦЕМ»
- рукола
- томати чері
- перець червоний болгарський
- сир кисломолочний/крем-сир
- часник
- кріп
- арахіс
- соєвий соус
- олія оливкова
Перець червоний нарізаємо смужками і запікаємо в духовці, поки він не стане м’який. Знімаємо з перця шкірку.
ДЛЯ «ЯЄЧОК»:
Творог перебиваємо блендером з часником, кропом, сіллю, перцем і за потреби сметаною до липкої консистенції (сметану додаємо, якщо сир сухий).
З цієї маси руками формуємо «яєчка».
Помідори чері розрізаємо навпіл і маринуємо в соєвому соусі, оливковій олії.
В тарілку викладаємо колом зелень, томати чері, запечений перець, виливаємо залишки соусу з помідорів та поверх викладаємо наші «яєчка».
ЯКИЙ ВЕЛИКДЕНЬ БЕЗ СМАЧНОГО ЗАПЕЧЕНОГО ШМАТКА М’ЯСА?
Ви подивіться, яку яскраво-зелену красу Тетяна Троян підготувала для вас.
Ця страва ідеально підходить до святкового столу, адже вона надзвичайно весняна.
Для запікання Тетяна використала свинину (лопатку), але можна і шию, а ідеально корейку. Також м’ясо свині можна замінити на будь-яке інше.
Ідею приготування підгледіла в книзі Ектора Браво, дещо підкоригувала і вийшло неймовірно просто і смачно.
ЗАПЕЧЕНА СВИНИНА В ПАНІРУВАННІ
• свинина – 1,5 кг
• біле вино – 100г
• морква – 1 шт
• цибуля – 1 шт
• корінь петрушки – 1 шт
• часник – 5 зубчиків
• сіль, перець
• лавровий лист – 2 шт
• розмарин – 1 гілочка
• жовток – 1 шт
• гірчиця – 1 ч. л.
• панірувальні сухарі
• петрушка – 100 г
М’ясо промиваємо, робимо надрізи і де не де, вставляємо пів зубчика часника і шматочок моркви. Натираємо сіль, перцем.
В каструлю з кришкою (для запікання), якщо немає форми для запікання (керамічної чи скляної) кладемо м’ясо, заливаємо 1/3 водою, додаємо вино, шматочки моркви, кореня петрушки, часник, цибулю, лавровий лист, розмарин. Накриваємо кришкою або щільно замотуємо форму фольгою. Випікаємо за температури 120 градусів приблизно 4 години.
Коли м’ясо буде готове (воно виходить неймовірно м’яке і ароматне), даємо йому охолонути (а краще перед подачею на стіл) змащуємо жовтком змішаним з гірчицею. І паніруємо в сухарях, перебитих блендером з петрушкою (мають вийти зелені, дуже дрібні крихти – за потреби перетріть ще через сито). Викладаємо м’ясо на деко і допікаємо 5-7 хв за температури 200 градусів.
КРОКЕТИ З СЮРПРИЗОМ
Картопляні крокети у фритюрі – це банально і ні для кого не новина. А крокети за рецептом Тетяни набагато цікавіші і ще й з сюрпризом всередині.
- картопля – 4 шт
- яйце – 3 шт
- моцарела – 200 г
- борошно – 2 ст. л.
- сир твердий – 100 г
- панірувальні сухарі
- сіль, перець
Я вже писала раніше, зайва волога не потрібна, тому краще для пюре використати запечену картоплю (можна відварити в мундирах). Робимо пюре, додаємо сіль, перець, коли охолоне, додаємо один жовток. І для в’язкості – борошно, приблизно 1- 2 ст. л.
Для панірування сухарі перебиваємо блендером з твердим сиром в дрібну крихту. Готуємо тарілочки зі взбитим виделкою яйцем. І тарілочки з борошном.
Для начинки використовуємо моцарелу (у мене дуже дрібні кульки, якщо у вас більші можна спробувати із розміром до 1 см).
Вологими руками беремо картопляне тісто (приблизно 1 ч. л.), всередину вкладаємо моцарелу, формуємо з пюре кульку, паніруємо в борошні, потім яйці, потім в сухарях з сиром. Викладаємо крокети на деко вкрите пергаментом. Випікаємо за температури 190 градусів упродовж 20-30 хв.
РУЛЕТИКИ ЗІ СКУМБРІЇ
- скумбрія – 2 шт
- перець солодкий – 1 шт
- морква – 1 шт
- цибуля – 1 шт
- соус теріякі – 4 ст. л.
- картопля
- олія
- спеції
«Я не люблю скумбрію за її специфічний запах і жир під час запікання, але полюбила цей рецепт з першого разу. Він дуже смачний завдяки пікантному смаку овочів», – зізнається фуд-блогерка.
Моркву, цибулю, перець нарізаємо соломкою і обсмажуємо на великому вогні, коли овочі майже готові додаємо соус теріякі і тушкуємо 1 хв.
Зі скумбрії робимо філе, натираємо спеціями. Овочі розкладаємо по довжині риби і закручуємо рулетиками.
Запікаємо разом з дрібно порізаною картоплею (картоплю маринуємо в олії, соєвому соусі, спеціях).
Випікаємо за температури 170 градусів упродовж 25-35 хв.