Як обрати та зберігати вино до новорічних свят: поради зіркової сомельє та ексучасниці «Холостяка» Аліни Пухальської

Хоча грудень лише розпочався, багато хто вже готується до новорічних свят і планує меню для головної ночі року. Важливо вміти правильно обирати й вина та ігристі напої, які підкреслюватимуть смак ваших страв. Відтак, ми поспілкувалися із зірковою сомельє та ексучасницею «Холостяка» Аліною Пухальською про те, як обрати і зберігати вино до новорічних свят, чи можна знайти якісні напої у масмаркеті, а також інші цікаві нюанси.

Які види вин краще підходять для різних страв, наприклад, м’яса, риби чи вегетаріанських закусок?

Звична формула «біле – до риби, червоне – до м’яса» працює в багатьох випадках, але світ гастрономії набагато багатогранніший. Існує справжня наука поєднання вин і страв – еногастрономія.

Одним із ключових принципів є географічне поєднання страви та вина. Наприклад, якщо у вас є червоне вино з Бароло, яке походить із П’ємонту, то чудовим доповненням до нього будуть страви з трюфелями, адже трюфелі – це кулінарний скарб П’ємонту. Якщо ж ви любите Піно Нуар із Бургундії, то ідеальною парою до нього стане яловичина по-бургундськи.

Ще один важливий аспект – це баланс між жирністю страви та кислотністю вина. Наприклад, якщо ви обрали жирну страву, як-от пасту під насиченим вершковим соусом, візьміть витримане Шардоне з Бургундії. Воно має достатню кислотність для гарного травлення і тільність, яка не загубиться на фоні такої багатої страви.

Важливо також враховувати насиченість вина та страви. Якщо вино витримане, алкогольне та «тільне», то йому потрібна страва з таким самим рівнем насиченості, наприклад, з густим соусом. Легкі страви, як-от устриці чи інші напівсирі морепродукти,  краще поєднувати з легкими, ненав’язливими винами, які підкреслять ніжність страви.

Звичайно, нюансів дуже багато, ідеальні поєднання залежать від деталей. Проте у більшості випадків кольоровий принцип – біле до риби, червоне до м’яса – працює. Головне – пам’ятайте про особливості страв і вин та не бійтеся експериментувати!

Як правильно обирати ігристе вино або шампанське?

Перше, на що ми маємо звернути увагу, – це країна походження та регіон. Регіон вирішує багато. Якщо на етикетці зазначено лише, що вино з Франції, але не вказано конкретний регіон, це може бути не найкращий вибір. Чим більш деталізоване місце походження, тим краще.

Друге – це класифікація. Наприклад, якщо ви хочете обрати просекко, на полиці можна побачити пляшки з позначеннями DOC та DOCG. Обирайте DOCG – це вища категорія, яка означає, що виноград і ділянка, з якої його зібрано, є більш якісними. Таким чином ви отримаєте більш збалансоване та смачне просекко.

Третє – це показник цукру. Якщо ви хочете ігристе з яскраво вираженою кислотністю, вам підійде категорія Brut Nature або Extra Brut. Також безпрограшний варіант – Brut. А якщо хочете відчувати легку солодкість у смаку, обирайте Extra Dry. Це основні критерії вибору ігристих вин.

Аліна Пухальська
Чи існують універсальні вина, які пасують до більшості страв новорічного меню?

Тут усе суб’єктивно, звичайно. Але пляшка саме шампанського, виготовленого з класичного бленду Шардоне/Піно Нуар/Піно Меньє, з рівнем цукру категорії Brut – безпрограшний варіант. Якщо любите червоне, оберіть Піно Нуар або Піно Неро (так його називають в Італії), і не помилитеся.

Що стосується тихих білих вин, Шардоне з Шаблі – чудовий вибір: воно свіже та мінеральне. Якщо ви прихильник Совіньйону, зверніть увагу на Сансер. Це елегантне вино з долини Луари (Франція). Також хороший вибір – совіньйон із регіону Альто-Адідже (Італія). А ось із Нової Зеландії не рекомендую: такі вина часто занадто парфумні.

Якому вину ви самі віддаєте перевагу на новорічні свята?

Новий рік – це що? Свято! А на свята що п’ють? Звісно ж, бульбашки!

Тому мій топ – це шампанське та українські ігристі вина, вироблені за класичним методом шампанізації. Нам є чим пишатися, повірте! Зверніть увагу на ігристі вина від виноробень Grande Vallee та Фрумушика Нова.

Щодо справжнього шампанського можу сказати одне: обирайте маленьких виробників із Шампані, які не закуповують виноград, а виготовляють вино виключно зі свого врожаю. Це ключ до якості!

Як правильно зберігати вино до свят, якщо придбали його заздалегідь?

Головне – уникати різких перепадів температур. Наприклад, у зимові морози вино не варто залишати на балконі при -5 °C, а потім заносити у квартиру, де +30 °C. Це може негативно вплинути на його якість. Найкраще забезпечити стабільну температуру для зберігання.

Якщо ви купуєте вино з метою витримки на декілька років, кладіть його у горизонтальне положення, щоб корок постійно торкався вина. Це запобіжить його висиханню. Також уникайте потрапляння сонячних променів на пляшку. Ну, а що стосується свят, головне – забезпечити правильні умови зберігання, щоб вино дожило до свята. Якщо треба – поставте замок!

Анімація: Courtney Brandt
Чи можна придбати якісне вино у масмаркеті? Чи краще замовити заздалегідь? Як робите ви?

Якщо мова йде, наприклад, про легке розе на обід – чому б і ні? У супермаркетах можна знайти досить непогані варіанти. А якщо шукаєте вино для свята, краще звернутися до спеціалізованих винних маркетів. Там вас зустріне кавіст або сомельє, який допоможе підібрати ідеальне вино відповідно до ваших смаків.

Або ж приходьте до мене на дегустацію – будемо розширювати ваш дегустаційний портфель!

Що скажете про гаряче вино або глінтвейн як частину святкового меню?

Звісно, це не про високі роздуми про вино, але зимовий глінтвейн – це щось особливе. Я дуже люблю взимку випити кілька склянок глінтвейну. По-перше, це створює особливу атмосферу, по-друге – це смачно.

Я віддаю перевагу червоному глінтвейну. Рекомендую не шкодувати апельсинів та кориці. А ще маленький секрет: перед приготуванням обов’язково обсмажте сухі спеції на сковорідці, а вже потім додавайте їх у вино – так напій буде більш ароматним.

І головне, для глінтвейну можна сміливо обирати прості бюджетні вина – це ніяк не погіршить смак.

Як правильно зберігати вже відкорковану пляшку вина?

Існують спеціальні вакуумні пробки та помпи. Їх можна знайти в інтернет-магазинах або винних бутиках. Цей простий пристрій відкачує повітря з пляшки, завдяки чому вино не окислюється і зберігається значно довше. Але, звісно, не безкінечно – до тижня вино залишатиметься свіжим, залежно від його типу.

Для ігристих вин існують спеціальні стопери, які надійно утримують бульбашки в пляшці, дозволяючи зберегти їхню свіжість та ігристість.

Instagram: alina_pukhalska

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

IT’S WINE O’CLOCK: як обрати вино та як смакувати?

Як правильно обрати вино у подарунок: корисні поради від сомельє

Мова вина: словник винних термінів від сомельє

ПОПУЛЯРНЕ
ПОПУЛЯРНІ МАТЕРІАЛИ
0ab69c0be7111
 4
7вишні111
IMG_1567111
1 адвенти-1
HOUSE of GUCCI
photo_2024-11-28_12-16-51
1 ч пт
55e99f75faa1bafe9a11111111
unname