IT’S WINE O’CLOCK: як обрати вино та як смакувати?

Органічні чи біодинамічні вина – на піку популярності в усьому світі. Але як дізнатися усі правила класифікації цих вин? Чому вони дорожчі? З чого починати дегустації? Дізнаємося разом.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Порада сомельє: як обрати безалкогольне вино у гіпермаркеті «Там Там Сімейні традиції»

Порада сомельє: як обрати безалкогольне вино у гіпермаркеті «Там Там Сімейні традиції»

 

ОРГАНІЧНІ ВИНА

Для того, щоб отримати органічний сертифікат, виноробням необхідна біохімічна чистота ґрунту на виноградниках, відсутність джерел забруднення, використання винятково органічних добрив (наприклад, заячий послід – це ок, а пестициди – не ок). Іншими словами, основна увага – на чистоті землі та винограду. На етапі винофікації (виробництва вина з вирощеного і зібраного «чистого» винограду) обмежень практично немає. У деяких випадках для отримання органічного сертифіката обов’язкова повна відмова від використання в ході виробництва сульфітів (діоксиду сірки). Так роблять у США, але в Європі таких жорстких вимог до органіки не існує.

До речі, про діоксид сірки. Насправді, діоксид сірки – не отрута. Це консервант, який використовують на кількох етапах виробництва вина: під час збору врожаю (для того, щоб виноград не забродив перед тим, як його довезли до виноробні), в процесі ферментації (для того, щоб уникнути утворення оцтової кислоти), під час розливу в пляшки (для того, щоб запобігти окисленню і повторній ферментації вина в пляшці). Ці непотрібні й неконтрольовані процеси змінюють аромат, колір і смак вина не в кращу сторону.

Діоксид сірки використовували у виноробстві з часів Римської імперії, навряд чи його можна віднести до розряду жорсткого хімічного втручання у вино, питання скоріше в кількості (для органічних вин, згідно з європейськими стандартами, допустима концентрація – від 10 до 210 мг на літр вина).

ЧИТАТИ ТАКОЖ: П’янкий винний вечір: фільми про вино, які має подивитися кожен

П’янкий винний вечір: фільми про вино, які має подивитися кожен

 

Що ми отримуємо? Передусім, почуття причетності до популярного екотренду, і відчуття того, що ми споживаємо екологічно чистий, правильний продукт. А ще у таких винах є ризик алергічних реакцій на вино, що містить мінімум сульфітів (діоксиду сірки), і створеного з винограду, який не обробляли пестицидами, але наукового підтвердження цьому факту немає.

Сертифікати на етикетці: шукайте значок сертифіката на етикетці.

 

                                 

                                                                                     

              

БІОДИНАМІЧНІ ВИНА

Біодинамічний підхід до вирощування винограду заснували на працях австрійського філософа Рудольфа Штайнера (він був людиною, м’яко кажучи, незвичною: містиком, езотериком і соціальним реформатором). Він розглядає виноградник як цілісну екосистему. Деякі біодінаміки дійсно вдаються до дивацтва на кшталт збирання винограду за місячним календарем або обприскування лози розчином гною, витриманого в коров’ячому розі, закопаному в саду на всю зиму тощо. Якщо відкинути усі міфічні нюанси, то виноградникам біодінаміки присвячують справді багато уваги. Догляд за землею і лозою, збір винограду – тільки вручну. Розорюють землю плугом, який тягне конячка – ніяких тракторів та іншої техніки. Добрива і ліки для лози – це винятково гомеопатичні (гнойовий розчин, відвари і настої трав). Процес виноградарства в біодинаміці дуже трудомісткий, вимоги до сертифікації досить серйозні, звідси – висока ціна таких вин (в середньому, вони на 30-50% дорожчі, ніж звичайні вина). Цікаво, що використання діоксиду сірки у виробництві біодинамічних вин також допустимо, адже не передбачає шкоди екосистемі.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Як правильно дегустувати вино: розповідає сомельє

Як правильно дегустувати вино: розповідає сомельє

 

Що отримує споживач? Вина з яскраво вираженим смаком, що відображає особливості ґрунту, клімату, сорти винограду і в загалом середовища. Такі вина будуть дуже цікавими і неординарними, але лише у виконанні професійних виноробів.

Сертифікати на етикетці: Demeter (найпоширеніший) або Biodyvin.

 

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

Порада сомельє: як обрати безалкогольне вино у гіпермаркеті «Там Там Сімейні традиції» 

Сангрія, Апероль Шприц чи Беліні: які літні койтейлі приготувати на основі вина

Вино від Снуп Дога та Олега Скрипки: хто з зірок має власний бренд вина

П’янкий винний вечір: фільми про вино, які має подивитися кожен

Невинний тренд: скільки алкоголю і калорій у безалкогольному вині

Усе про Coravin: як налити вино, не відкорковуючи пляшку?

Як правильно обрати вино у подарунок: корисні поради від сомельє

Низькоалкогольна мінералка та рожеве Просекко: які вина модно пити у 2021 році

 

ОПУБЛІКУЙТЕ КОМЕНТАР