Як правильно харчуватися в умовах блекауту – розповідає нутриціологиня Наталія Тарапата

Системні відключення світла потребують більш ретельного планування закупівлі та приготування їжі. Подібний режим вимагає не лише дисципліни у графіку закупок та кулінарних процесів. Якщо ви бажаєте харчуватись збалансовано та повноцінно, прийшов час глибше розібратись у темі продуктів харчування, вивчити базові продуктові групи, їхні ефекти та властивості, температурні потреби і можливі терміни придатності.

У цьому матеріалі ми акцентуємо на підготовці страв в умовах обмеженого використання холодильника та лімітованої термообробки продуктів. Про те, які продукти харчування варто зарання придбати під час блекауту, їхні корисні властивості, а також рецепти страв, які не передбачають готування на плиті – з перших уст сертифікованої луцької нутриціологині, дієтологині модельної агенції MZM Models – Наталії Тарапати.

Отже, крім звичного списку, орієнтуємось також на продукти, лояльні до зміни температурних режимів, і вирушаємо на закупи. Пам’ятаємо, що для повноцінного функціонування організму нам потрібні білки, жири, вуглеводи, а також рослинні волокна і листові складові для зелених салатів.

 

РЕКОМЕНДОВАНИЙ СПИСОК ПРОДУКТІВ, ЯКІ ВАРТО ПРИДБАТИ В УМОВАХ БЛЕКАУТУ (за відсутності непереносності та чутливості до складових)

БІЛОК:

Яйця (можна відварити з запасом і зберігати 2-3 дні без холодильника за умови відсутності пошкоджень на шкарлупі). Може бути як основна страва, білково-жировий перекус, складова канапок, салатів, мусів та паст.

Рибні консерви (за можливості у власному соку, а не в олії, аби уникнути прозапальної складової).

Паштети м’ясні та з субпродуктів. Використовуємо до канапок, каш, спагетті.

Квасоля в банках.

Гриби сушені. Використовуємо у супи, борщі, рагу, до тушкованих страв або як окремий гарнір.

Горіхи, насіння та пасти з них. Використовуємо у салати, супи, йогурти, соуси, пасти.

Тверді сири (за умови зберігання до тижня, загорнутими у пергамент чи бавовняний рушник, у герметичному контейнері, мінімізуючи контакт з повітрям). Використовуємо у салати, канапки, соуси, посипки до супів, каш та спагетті.

Обов’язково потрібно мати в запасі білкові, амінокислотні суміші, протеїни для збагачення страв зі зменшеним вмістом білка.

ЖИРИ:

  • оливки в банці;
  • авокадо;
  • оливкова олія extra virgin в темній тарі;
  • масло ГХІ;
  • вершкове масло 82% та вище;
  • горіхи, насіння, пасти з них.

ВУГЛЕВОДИ:

Крохмальні овочі. Зокрема, сирі, для варіння, запікання або вже варені у вакуумі: буряк, морква.

Крохмальні овочі для термообробки: картопля та батат. Вживати приготованими та охолодженими корисніше.

Листові овочі, які ви добре переносите, включно з капустою.

Гарбуз сирий та термооброблений.

Гречка, кіноа, вівсяні пластівці, які можна настояти, заливши водою.

Гіркий шоколад.

Хліб з борошна грубого помелу.

Хлібці цільнозернові.

ІМУНОБУСТЕРИ: 

  • імбир;
  • часник;
  • цибуля;
  • шипшина (вживати обережно за підвищеного ризику тромбозів);
  • калина;
  • чебрець;
  • цитрусові та ківі;
  • всі чорні ягоди, які вам доступні у заморозках (для смузі, морсів, чаїв та напоїв);
  • квашена капуста;
  • гранат.

СПЕЦІЇ – ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ ДОДАТОК ДО ЇЖІ:

Спеції не лише додають смаку та аромату страві, а й підвищують травні функції, підтримують роботу імунної системи та навіть здійснюють термоефекти.

Спеції, що зігрівають («гарячі спеції» за аюрведою): кориця, імбир, кардамон, гвоздика, перці, куркума, мускатний горіх. Їх можна додати до чаю або до настоянки з трав чи ягід і закрити у термосі. За бажанням помірно додати ерітрітол чи мед. Також додавати до супів, крем-супів (наприклад, з броколі, сочевиці), що в комбінації з насінням та вершковим маслом надасть страві високої біологічної цінності та забезпечить тривале насичення.

ВАЖЛИВІСТЬ ЖУВАННЯ:

Звичка ретельного жування набуває пріоритетного змісту. Травлення починається з ротової порожнини, обробка ферментами – теж. Неспішний прийом їжі, жування 40+ разів дозволяють забезпечити більш якісну обробку будь-якої харчової грудочки для подальшого травлення у нижніх відділах. До того, тривале жування позитивно впливає і на роботу нервової системи.

ПОМІРНІСТЬ У ВЖИВАННІ СИРИХ ПРОДУКТІВ:

Якщо вам невідомий стан ваших слизових шлунково-кишкового тракту та статус ферментної системи, використовуйте всі можливості вживати термооброблену їжу, а не повністю переключатися на сиру. Це полегшуватиме травлення, підвищуватиме абсорбцію нутрієнтів та профілактуватиме відчуття дискомфорту після прийомів їжі. Кашу/суп/рагу овочеве можна приготувати на 2-3 дні.

ПОЖИВНІ ПРОДУКТИ ТРИВАЛОГО ЗБЕРІГАННЯ (не потребують холодильника, мають високу нутрітивну щільність, джерела енергії):

  • горіхи та насіння (рекомендовано попередньо вимочити);
  • родзинки (рекомендовано попередньо вимочити);
  • фініки (рекомендовано попередньо замочити);
  • курага (рекомендовано попередньо замочити);
  • масло ГХІ;
  • батончики-мюслі;
  • протеїнові та вуглеводні батончики;
  • фруктова пастила;
  • горіхові пасти;
  • сушені трави та ягоди для заварювання в термосі з медом;
  • витримані сири;
  • готові супи/голубці/готові каші у склі.

 

ПРИКЛАДИ ЗБАЛАНСОВАНИХ СТРАВ БЕЗ ГОТУВАННЯ:

  1. Кус-кус з овочами та канапкою з печінковим паштетом

Залити кус-кус у співвідношенні 1:1 гарячою водою, настояти 5-10 хвилин, додати вершкове масло або оливкову олію. Посипати рубленим кропом і тертим сиром. Додати салат з наявних овочів, включно з листовими. Додати канапе з печінковим паштетом.

  1. Риба з зеленим салатом та оливками

Відкрити рибу з консерви (бажано в власному соку, а не у олії). Додати оливки до риби. Додати на тарілку салат з руколи, листя шпинату, кубиків часнику та шматочків чері. Заправити салат оливковою олією, змішаною з рубленим кропом та лимонним соком.

  1. Лляна каша з ягодами, медом та горіхами

4-5 столових ложок насіння льону залити ½ стакану гарячої води і залишити на ніч. Зранку за можливості змолоти отриману суміш в однорідну масу для підвищення біодоступності. Додати ложку гарячої води, масло, цільні ягоди, шматочки горіхів, конопляні ядра та мед. Прикрасити листочками м’яти. До смаку можна додати рослинне молоко.

INSTAGRAM: @tarapatanataliia

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

Правда та міфи про детоксикацію організму від луцької нутриціологині Наталії Тарапати

Як правильно харчуватись під час вагітності – розповідає луцька нутриціологиня Наталія Тарапата

Чому випадає волосся і як із цим боротися – розповідає луцька нутриціологиня Наталія Тарапата

Як підвищити стресостійкість організму – розповідає нутриціологиня Наталія Тарапата

ПОПУЛЯРНЕ
СХОЖІ ПУБЛІКАЦІЇ
ПОПУЛЯРНІ МАТЕРІАЛИ
DiaDia_DenimDrop_Campaign11
 кулонів Moments (1)
EmptyName 70
bzqOfaWH7lafLruLlgg6o8zi11111111111
Merezhyvni red5
_MG_1976
_MG_9191 (3)j
How to sleep (6)1111111111
chernobyl-by-craig-mazinv
LE CHARMIE