З настанням теплої весни наші підвіконня заповнюють не лише ароматні букети, а й свіжа зелень, яку можна самостійно виростити без спеціальних зусиль і навичок. Особливо це актуально тоді, коли на прилавках ринків і магазинів ціни все ще «кусаються» і не є доступними для кожного. Розповідаємо, яку зелень варто вирощувати, аби регулярно поповнювати вітамінні запаси.
Зелена цибуля
Багато хто стикався з проблемою, коли ріпчаста цибуля починала проростати. Однак у таких випадках не варто поспішати її викидати, достатньо взяти посудину, яка за розмірами підійде для рослини, налити на дно невелику кількість води, щоб її було достатньо для кінчиків корінців. На цьому ваша робота завершена і залишається чекати, поки цибуля ростиме все активніше. Воду варто змінювати раз на тиждень. Після того, коли корінці будуть достатньо довгими, цибулю можна помістити у ґрунт.
Базилік
Прихильники цієї пряності також мають змогу виростити її в домашніх умовах. Для цього підійде насіння, або корінці. Базилік потребує достатньої кількості тепла, тому варто вирощувати його у тому місці, де є достатньо сонячного проміння. Висаджуйте насіння на відстані 5-7 см один від одного і чекайте протягом 3-4 тижнів, регулярно зволожуючи землю. Після того, коли пряність проросте, варто слідкувати за бутонами, оскільки їх радять зрізати, щоб рослина обростала листям. Також базилік радять підживлювати азотним добривом.
ЧИТАТИ ТАКОЖ: Фуд-тренд: як виростити мікрозелень в домашніх умовах?
Шпинат
Ще одна світлолюбна рослина, яку можна вирощувати на підвіконні. Для цього варто замочити насіння на кілька діб, а після цього висаджувати у землю на відстані кількох сантиметрів. Важливо забезпечувати зелені рясний полив.
Крес-салат
Щоб виростити цю зелень, вам необов’язково висаджувати її в ґрунт, оскільки її насіння може рости у вологому середовищі: змоченому паперовому рушнику, шматку фланелі, бавовняній тканині, які варто розмістити у посудині, чи контейнері. Перевагою крес-салату є те, що він виростає вже протягом двох тижнів, головне, щоб для цього були оптимальні температурні умови (18-20 градусів) та рясне зволоження.
Щавель
Незмінний інгредієнт для зеленого борщу також можна вирощувати на власному підвіконні. Він абсолютно невибагливий і може рости як у теплих, так і холодних погодних умовах. Достатньо засіяти насіння в землю і чекати: перші листочки можна побачити вже за 2-3 тижні.
МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:
Новий рік – нові харчові звички: чек-лист з покращення якості життя від нутриціологині Наталії Тарапати
Збираємо правильний продуктовий кошик разом із нутриціологинею
Їсти і не товстіти: все про інтуїтивне харчування від нутриціологині
Що таке гормональний менеджмент і як його дотримуватися – поради нутриціологині
Як позбутися бажання їсти булочки?
Харчування та імунітет: що потрібно їсти, аби зміцнити імунітет