Гаряче VS холодне: яку їжу краще вживати

Чи задумувалися ви, що температура їжі може вплинути не лише на ваш апетит, а й збалансованість? Навіть якщо ви не прагнете схуднути, температура їжі впливає на те, щоб харчуватися ретельно та свідомо. А ще цей показник напряму впливає на те, чи ситими ви почуватиметеся після прийому їжі. Розповідаємо все про вплив температури страв на організм.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Що таке харчова гігієна та навіщо вона нам

Що таке харчова гігієна та навіщо вона нам

ЧОМУ ВАРТО ВЖИВАТИ ГАРЯЧУ ЇЖУ?

Гарячі страви можуть давати дуже швидкоплинне відчуття ситості. А ще така їжа приносить більше задоволення, аніж страва холодна. Однак зовсім згодом ми можемо знову відчувати голод. Чому так відбувається? Гарячу їжу ми їмо повільніше, відповідно насичення приходить до нас набагато швидше. Це все через те, що наш шлунок має охолодити гарячі продукти до нормальної температури тіла, щоб процес травлення розпочався. Тому відчуття ситості триватиме довшe.

Тепла їжа відтворює температуру нашого тіла. Відтак її легше перетравлювати саме так, звідси – краща робота процесів травлення та зниження ризику здуття.

А ЯК ЩОДО ХОЛОДНОЇ ЇЖІ?

Холодна їжа продовжує відчуття насичення, тому так важливо уникати перекусів після прийому їжі. Внутрішня температура тіла коливається в межах 37 градусів, тому холодна їжа нам подобається більше, оскільки організму доводить її зігрівати. Відтак процес перетравлення відбуватиметься повільніше, а ви довше перебуватиме у ситому стані. Сиру їжу потрібно відрізняти від холодної, оскільки сирі продукти вони ще більше затримують процес травлення, тому що організм також займається приготуванням цих продуктів, натомість травлення відбувається набагато складніше та довше.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Рибна середа: обираємо якісну рибу за доступною ціною у гіпермаркеті «Там Там Сімейні Традиції» разом із луцькою блогеркою Анастасією Балабаш

Рибна середа: обираємо якісну рибу за доступною ціною у гіпермаркеті «Там Там Сімейні Традиції» разом із луцькою блогеркою Анастасією Балабаш

Окрім того, важливо балансувати між гарячими та холодними стравами. Тільки не варто цього робити упродовж прийому їжі. Правильна послідовність – це, звичайно, холодні закуски, а потім гарячі. Теплі напої також рекомендують вживати наприкінці вашого сніданку, обіду чи вечері. Кава чи чай стають відмінною альтернативою перекусу. Ви, мабуть, помітили, що гарячі напої дарують відчуття насиченості і спокою. А ще на деякий час дозволяють забути про шкідливі закуски.

ЯКІ СТРАВИ КРАЩЕ ВЖИВАТИ ОХОЛОДЖЕНИМИ?

Картопля, рис та паста – це продукти, які допомагають зберігати відчуття ситості. Стійкий крохмаль, який виділяють ці продукти після охолодження, може уповільнювати процес травлення і дарувати відчуття насиченості. Чому? Оскільки такий крохмаль – особливий тип клітковини.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Картопляний гратен, паста з мітболами та запіканка з лососем: корисні рецепти від луцької фуд-блогерки

Картопляний гратен, паста з мітболами та запіканка з лососем: корисні рецепти від луцької фуд-блогерки

ОПУБЛІКУЙТЕ КОМЕНТАР