Зуби мудрості: лікувати чи видаляти

Нестерпний, скимний та імпульсний біль. Він викликає паніку і почуття безпорадності. Щохвилини він стає все сильнішим і сильнішим, починає віддавати в щелепу, у вухо, в горло або до щоки. Впевнені, що більшість з вас переживали цей жах під назвою «зуби мудрості». Через ускладнення з зубами мудрості ми часто опиняємося у хірургів. Які проблеми можуть виникнути та яке лікування потрібне, якщо вони нестерпно болять?

ЗУБИ МУДРОСТІ – ЦЕ..?

Зуби мудрості, «вісімки» – це жувальні зуби, які прорізуються до 18-25 років. Існує думка, що «вісімки» – рудиментарний орган. Раніше ці зуби були нам потрібні для пережовування грубої, необробленої їжі, але зараз, коли практично все, що ми їмо, проходить кулінарну обробку, ці зуби непотрібні настільки, що в щелепи сучасної людини навіть не вистачає для них місця. У 92% відсотків дорослого населення є зуби мудрості, а у чверті дорослих зуби або повністю, або частково прорізані.

ЯКІ ПРОБЛЕМИ МОЖУТЬ ВИНИКНУТИ З ЗУБАМИ МУДРОСТІ?

Попри те, що зуби мудрості зараз практично не несуть функціонального навантаження, зазвичай вони досить проблемні. Що ж може бути «не так» з зубами мудрості?

АТИПОВЕ РОЗМІЩЕННЯ

Вони можуть «лежати» в яснах, навіть можуть бути покриті не тільки яснами, але і кістковою тканиною. Уявляєте, скільки проблем може наробити такий зуб, якщо він раптом вирішить рости? Коріння верхніх вісімок може йти практично в гайморову пазуху, а нижніх – досягати нижньощелепного нерва. У таких випадках інфекція в каналах зуба може обернутися гайморитом, запаленням кісткової тканини навколо коренів і навіть запаленням нерва.

ТРАВМАТИЧНЕ ПРОРІЗУВАННЯ

Якщо коронка зуба мудрості впирається в корінь або коронку сусідньої сімки, то намагаючись прорізатися, вісімка буде травмувати сусідній зуб. Це може спровокувати каріозну порожнину сімки і запалення тканин навколо. Але навіть якщо зуб мудрості росте рівно, під час прорізування він може спровокувати перикоронарит, тобто запалення ясенного капюшона поверх коронки. Відчуття за умови перикоронариту вкрай болісні, такий діагноз вимагає хірургічного лікування – як мінімум розрізу капюшона або ж видалення зуба мудрості.

НЕРІВНОМІРНИЙ РОЗПОДІЛ НАВАНТАЖЕННЯ

По-третє, оскільки у зубів мудрості дуже часто не буває зубів-антагоністів, тобто протилежно розміщених зубів, які під час жування створюють навантаження один на одного, то нерівномірний розподіл навантаження впливає на роботу і стан скронево-нижньощелепного суглоба. Він відчуває перевантаження, розвивається больовий синдром, що важко піддається лікуванню. СНЩ-суглоб – єдиний в тілі людини, який неможливо протезувати.

СКУПЧЕНІСТЬ ЗУБІВ

По-четверте, через нестачу місця в щелепі прорізування вісімок може спровокувати скупченість зубів (коли зуби «наповзають один на одного», намагаючись втиснутися в обмеженому просторі). Така скупченість порушує не тільки естетику посмішки, але і прикус, тому знову ж таки дає підвищене навантаження на скронево-нижньощелепний суглоб. Навіть зуб мудрості, який прорізався, ускладнює гігієну, оскільки далеко не кожна людина може ретельно вичистити так глибоко в роті, а скупчення бактерій із залишків їжі призводить до розвитку карієсу і в самому зубові мудрості, і в сусідніх зубах.

ЩО Ж РОБИТИ?

Щоб уникнути описаних та інших можливих проблем, хірурги рекомендують видаляти зуби мудрості. Якщо зуб прорізався над яснами, видалення буде швидким і нескладним. Якщо ж зуб частково або повністю ретинований, або розташований атипово, потрібна повноцінна хірургічна операція.

Матеріали за темою
[eltdf_layout5 skin=”” posts_per_page=”4″ column_number=”4″ space_between_items=”huge” sort=”popular” display_author=”” display_pagination=”” offset=”” post_in=”7397, 5636, 5049, 4705″]
Топ-3 публікації
[eltdf_layout5 skin=”” posts_per_page=”3″ column_number=”3″ space_between_items=”huge” sort=”popular” display_author=”” display_pagination=”” post_in=”18305, 18500, 17864″ offset=””]
Вибір редакції
[eltdf_layout5 skin=”” posts_per_page=”3″ column_number=”3″ space_between_items=”huge” sort=”popular” display_author=”” display_pagination=”” post_in=”14855, 12520, 15524″ offset=””]
ПОПУЛЯРНЕ
СХОЖІ ПУБЛІКАЦІЇ
ПОПУЛЯРНІ МАТЕРІАЛИ
cover-1
IMG_7737глв11111111111
 кулонів Moments (1)
DiaDia_DenimDrop_Campaign11
EmptyName 70
bzqOfaWH7lafLruLlgg6o8zi11111111111
Merezhyvni red5
_MG_1976
_MG_9191 (3)j
How to sleep (6)1111111111