Відвідувати ресторан та харчуватися здоровою їжею: чи можливо це?

Чи можливо поєднати здоровий спосіб життя та прийоми їжі поза власною кухнею? На щастя, тенденції сучасних закладів харчування все частіше включають здорове меню,  деякі навіть застосовують спеціальне маркування для так званих «100%  healthy» страв. Співпраця дієтологів та кухарів ресторанів більш популярна на заході, але навіть в нашій країні та нашому місті така практика вже застосовується та поширюється. Тому якщо вам небайдуже, який нутрітивний вплив здійснюватиме на організм харчування у тому чи тому ресторані, варто вивчити ідеологію та принципи закладу наперед. Цифровий світ робить це завдання елементарним. Багато закладів, які ідентифікують себе як джерела здорової сучасної їжі, відкрито діляться інформацією на сторінках соціальних мереж, викладаючи склад тарілок, фото страв, рецепти та навіть відео процесів приготування. Відгуки відвідувачів також допоможуть прийняти рішення, чи збігається ваш особистий здоровий спосіб життя з баченням та пропозицією конкретного ресторану. Чи можливо відвідувати ресторани та харчуватися здоровою їжею? Відповідь на це питання дізнаємося від сертифікованої луцької нутриціологині, авторки книги Food Secrets, ведучої ТВ-передач про правильне харчування, дієтологині модельної агенції MZM Models Наталії Тарапати.

Як нутриціолог, Наталія завжди прописую своїм підопічним важливе нагадування. Воно стосується рекомендації харчуватись переважно вдома для отримання оптимального результату за маркерами здоров’я. Адже саме вдома ми можемо бути максимально впевненими у складі страви, а також в змозі планувати та керувати своїми добовими нормами хоча б орієнтовно. Втім, похід у ресторан – це настільки багатогранне задоволення, що несе безліч переваг не лише для розширення гастрономічних поглядів, але і соціальних, духовних, емоційних та естетичних.

ЯК НЕ З’ЇСТИ ЗАЙВОГО ПІД ЧАС ЗУСТРІЧІ З ДРУЗЯМИ У КАФЕ ЧИ В РЕСТОРАНІ?

Якщо відвідування ресторанів відбувається під час поїздки у нову країну, можливо, не варто навіть ставити фільтр щодо причетності  закладу до здорового способу життя. Адже мета такого візиту – відчути на смак національну кухню, а не знайти в меню знайомі страви. Є адекватна робоча пропорція вживання здорових і перевірених продуктових груп порівняно з новими продуктами, або ж з тими, які, можливо, не повністю здорові за складом, але дарують задоволення. Ця пропорція становить 80/20 і може застосовуватися для того, щоб з одного боку тримати себе в режимі, а з іншого давати можливість його послаблення. Використати ці 20% на ресторан, чи щось інше – справа індивідуальна.

ЛАЙФХАКИ

Якщо є необхідність зробити вибір у ресторані більш здоровим, варто мати на увазі такі лайфхаки:

  • Соуси та заправки салатів часто мають не дуже корисні олії та масла у складі. Можна попросити офіціанта заправити салат оливковою олією холодного віджиму, або, наприклад, соком цитрусів.
  • Орієнтир має бути на цільні продукти, тобто ті, які мінімально подрібнені.
  • Якщо плануєте основний прийом їжі, обов’язково подбати про замовлення продукта-джерела білка, а також достатньої порції овочів та зелені.
  • Сезонні та локальні продукти мають завжди бути у преференс-списку.
  • У випадку якщо протипоказано молоко, нагадати офіціанту про необхідність заміни коров’ячого молока у складі страви на рослинне (кокосове, мигдальне або соєве). Це дуже поширена ситуація сьогодні.
  • Обов’язково уточнювати наперед, чи не містить страва спеції з яскраво вираженими смаками.

І не забувайте про дуже важливий момент: дбайливо приготована їжа, яку ми неспішно та в задоволення вживаємо у гарному просторі у компанії коханих людей, завжди принесе користь та почуття насичення і фізичного, і емоційного. А вже сама локація – дім чи ресторан – вторинне.

INSTAGRAMtarapatanataliia

Матеріали за темою
[eltdf_layout5 skin=”” posts_per_page=”4″ column_number=”4″ space_between_items=”huge” sort=”popular” display_author=”” display_pagination=”” offset=”” post_in=”21905, 21456, 19830, 18594″][eltdf_layout5 skin=”” posts_per_page=”3″ column_number=”3″ space_between_items=”huge” sort=”popular” display_author=”” display_pagination=”” offset=”” post_in=”17348, 14045, 10131″]
Топ-3 публікації
[eltdf_layout5 skin=”” posts_per_page=”3″ column_number=”3″ space_between_items=”huge” sort=”popular” display_author=”” display_pagination=”” offset=”” post_in=”21905, 11567, 18066″]
Вибір редакції
[eltdf_layout5 skin=”” posts_per_page=”3″ column_number=”3″ space_between_items=”huge” sort=”popular” display_author=”” display_pagination=”” post_in=”12520, 15524, 20226″ offset=””]
ПОПУЛЯРНЕ
СХОЖІ ПУБЛІКАЦІЇ
ПОПУЛЯРНІ МАТЕРІАЛИ
_MG_9191 (3)j
Fashionista_17 (1)
8aa1111111111
Rectangle+17insв
hijaluronnasl11111111
cover-1
IMG_7737глв11111111111
 кулонів Moments (1)
DiaDia_DenimDrop_Campaign11
EmptyName 70