Як налагодити харчування і не «заїдати» стрес – відповідає нутриціологиня Вікторія Радісна

Головна: Kelsey McClellan 

На жаль, стрес став невіддільною частиною нашої реальності. І для багатьох порятунком стає їжа, що згодом негативно відбивається на фізичному здоров’ї. Лікар-ендокринолог, сертифікований дієтолог і нутриціолог Вікторія Радісна розповіла про те, як боротися з цією проблемою. Далі – з перших уст.

Коли кожна людина в нашій країні переживає чималий стрес ледь не щодня, велика кількість людей знаходять відраду саме в їжі. А вона ніяк не запобігає цьому стресу і не лікує його, однак їжа викликає емоції, які переважно є позитивними, так люди маскують свій стрес і негатив саме в позитивних емоціях від їжі. Перший час це тримає, а далі, коли вже починаються проблеми з вагою та здоров’ям через такі заїдання, розвивається ще одна емоція – емоція незадоволення, емоція нелюбові до себе і неможливість зупинитись. Всі ці емоції знову таки заїдаються, оскільки іншого способу впоратись з емоціями людина не знає.

Все починається з дитинства

Як розірвати це коло? На якому етапі знайти в собі сили і зрозуміти, що їжа не рятує вас від стресу , а лиш в моменті «лікує» ваші емоції, натомість залишаючи слід на вашому тілі.

Прив’язки до заїдання стресу будуються в нас ще з самого дитинства: починаються вони з похвали за гарну оцінку солодощами та закінчуються тими самими солодощами, коли ми плачемо або чимось незадоволені.

З самого дитинства нас хвалили та карали їжею (в кого не так – вам дуже пощастило), тому і в свідомому віці всі емоції чи то позитивні, чи то негативні, ми несвідомо перекриваємо емоціями від їжі, в дитинстві ж так працювало.

65eddcc8dcec0107e47160701d84cf1cа
Чим замінювати їжу?

Що зробити на даному етапі, щоб розірвати цю асоціацію у вашій голові – «стрес=їжа»? Потрібно знайти нову «прив’язку»: почати після пережитого стресу медитувати або йти в спортзал, на шопінг, пити чай з ромашкою, гуляти парком тощо. Віднайти будь-яке заняття, яке буде вас відволікати, але не буде пов’язане з їжею, і після кожного пережитого стресу відразу примусово, а далі вже за інерцією ви будете повторювати саме ці дії, це допоможе вам позбутись від цієї звички. Так, відразу буде тяжко, але якщо є бажання – то немає нічого неможливого.

Як поводитись в цей час з їжею, щоб не зриватись?

По-перше, потрібна дисципліна. На жаль, там, де організм з психологічної сторони дає слабинку, в хід повинна вступати дисципліна. З розумінням навіщо це вам потрібно, надалі ця дисципліна стане для вас звичкою, ваш режим вже стане буденністю і не потребуватиме додаткових зусиль, щоб його дотримуватись. Однак поки це не так, ви повинні бути максимально дисциплінованими і жити певним режимом.

Цей режим полягає в кількості прийомів їжі. Ви повинні зафіксувати скільки прийомів їжі за добу ви можете зробити, в цілому це повинно бути 3 основних і 1-2 перекуси за потребою (враховуємо, що кава з молоком – це вже перекус). Робіть інтервал між прийомами їжі від 3 годин – протягом цього часу не потрібно їсти нічого, не використовувати додатково ніякі продукти, чітко кожного дня дотримуватися тієї кількості в прийомах їжі, яку ви для себе зафіксували.

Sour-Dough-Butterп
Компульсивні переїдання

Ще одна велика проблема стресових заїдань – це компульсивні переїдання, коли ви їсте, якщо навіть не хочеться, але чекаєте , що ось-ось їжа вас «вилікує». До переїдань також розвивається прив’язка і якщо ви просто поїли до насичення, без переїдання, вам здається, що «місія незавершена» і для того, щоб поставити собі «галочку», що прийом їжі завершений, – ви переїдаєте і лиш потім відчуваєте «насичення». Для того, щоб цього не відбувалось – зважуємо свою порцію, особливо в той прийом їжі, коли у вас відбуваються переїдання. Частіше всього це вечеря, коли ви приходите пізно додому, якщо ще й весь день нічого не їли, було багато стресу, тоді холодильник і ваш шлунок починають страждати в першу чергу. Тому обов’язково робимо орієнтир на розмір порції – це 400-450 г, з яких 150 г – овочі. Ви вживаєте цю кількість їжі, пізніше можна випити трав’яний чай та готуватись до сну. Певний час може бути ніяково і у вас буде велике бажання вигорнути все, що маєте в холодильнику, тут в хід повинна вступати дисципліна про яку говорили раніше.

Солодке як наркотик

Перестаньте купувати додому солодке, взагалі візьміть «аскезу» від солодкого, адже це наркотик, від якого насправді тяжко відмовитись. З солодким працює правило – чим менше ми його їмо, тим менше нам його хочеться. Ви можете додавати в здоровій кількості 20-30 г чогось солодкого як десерт до сніданку або обіду, але не намагайтеся «втопити» свій стрес та емоції в цукрі.

cremosa_011_R_webп

Снідайте в першу годину після пробудження, а вечерю робіть до 19:00, пийте достатню кількість води за добу (мінімум 1,5 л). Підтримуйте свою нервову систему, пропиваючи курс магнію, краще за все магній в формі гліцинат 400 мг після вечері, курсом на 3 місяці. Застосовуйте додатково роботу з психологом.

Вирішуйте проблеми, а не заїдайте їх. Змінюйте відношення до стресу, якщо ніяк не можете повпливати на ситуацію, не використовуйте їжу як антистрес, піклуйтеся про своє тіло як на фізичному, так і на ментальному рівні!

Instagram: @viktoria_radostnaya

Фото: Andy Grimshaw, Sidney Bensimon

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

«Ти не те, що ти їси, а те, що ти засвоюєш», – лікар-дієтолог Катерина Толстікова про здорові стосунки з їжею і не тільки

Продукти-антистреси: їжа, яка сприяє зниженню тривожності

Як їжа впливає на наше психічне здоровʼя?

Що таке біодоступність їжі та навіщо її підвищувати

ПОПУЛЯРНЕ
ПОПУЛЯРНІ МАТЕРІАЛИ
photo_2024-09-19_10-14-21f
bride
Marsego_21111
432996481_434370_n
Cookbook_cover3d_1оd
5
токсична
J94A6642 111111111111
GXSj0pUbgAA3-fI111111111
IMG_710411111111