Що потрібно знати про вітамін С у догляді за шкірою – розповідає косметологиня та власниця Evo derm. Оксана Коротка

Інгредієнт, який постійно «на слуху», який косметологи рекомендують додавати у домашній догляд, який має антивіковий та освітлювальний ефект для шкіри – Вітамін С.

Які бувають форми вітаміну С та як вони впливають на шкіру? На ці та інші питання відповідає засновниця бренду косметики Evo derm. та власниця «Центру естетичної медицини» Оксана Коротка.

Вітамін С – один з найпопулярніших і найдієвіших активних компонентів у косметиці. Цей вітамін не синтезується організмом людини, на відміну від, наприклад, організмів щурів і мишей. Людина отримує вітамін С із їжею. В першу чергу, речовина надходить у внутрішні органи, а до шкіри – за залишковим принципом. До того ж вітамін С не накопичується, а отже, повинен надходити в організм регулярно. Якщо вживати вітамін С лише всередину, то це не задовольнить проблеми шкіри. А якщо додавати вітамін С у крем або сироватку, він потрапить за призначенням.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Безпечне схуднення з вітамінними коктейлями від VITAMIN BOOM

ФУНКЦІЇ ВІТАМІНУ С ДЛЯ ШКІРИ

Вітамін С бере участь у синтезі колагену. Ця речовина сприяє трансформації лізину в оксилізин, який формує поперечні зв’язки еластину і колагену. Якщо в організм надходить недостатньо вітаміну С, зменшується ймовірність формування атипового колагену. Саме завдяки істотній ролі в синтезі колагену вітамін С є одним із найпотужніших антивікових активів.

Вітамін С має такі властивості:

  • Сильний антиоксидант.
  • Здатний вирівнювати тон шкіри, надавати їй сяйва.
  • Освітлює пігментні плями, сліди від постакне, оскільки може інгібувати фермент тирозинази, який бере участь в освіті меланіну.
  • Перешкоджає фотостарінню шкіри, захищає від сонячної активності та зменшує її наслідки.
  • Зміцнює капіляри, оскільки впливає на синтез колагену І та ІІІ типів, саме вони ущільнюють судини.
  • У деяких формах має антибактеріальні властивості.
  • Чинить протизапальну дію.
  • Покращує засвоєння деяких інших активів, наприклад, вітамінів групи B, вітаміну Е.
  • Може мати зволожувальні властивості (ця властивість залежить від форми вітаміну С).

НАЙПОПУЛЯРНІШІ ФОРМИ ВІТАМІНУ С

У косметології використання вітамін С у чистому вигляді є неможливим, тому що аскорбінова кислота – вкрай нестабільна речовина. Під час контакту з повітрям вона починає розпадатися і втрачає свої властивості. Розпад відбувається дуже швидко.

Одна з нестабільних форм вітаміну С, яка все ще використовується у косметичних засобах – L-аскорбінова кислота. На етикетці або INCI (ред. –  Міжнародна номенклатура косметичних інгредієнтів) позначається як Ascorbic Acid. Актив розпадається з багатьох причин: світло, кисень, температура, підвищення pH, іони важких металів. Ця форма вітаміну С добре освітлює шкіру і має відлущувальні властивості.

Засіб з L-аскорбіновою кислотою – це майже пілінг, позаяк з pH понад 3,5 вона знову-таки розпадається. Через таку знижену кислотність існує багато недоліків цієї форми:

– викликає подразнення, особливо у власників чутливої ​​шкіри.

– короткий термін зберігання, що унеможливлює використання аскорбінової кислоти в домашніх умовах.

Для того, щоб створити стабільні форми вітаміну С, у косметичній промисловості аскорбінову кислоту поєднують з різними речовинами. У результаті виходять інертні компоненти, які розщеплюються під час проникнення у шкіру, вивільняючи вітамін С безпосередньо в епідермісі.

Найпоширеніші форми:

  • аскорбіл фосфат магнію;
  • содіум аскорбіл фосфат;
  • аскорбілпальмітат;
  • аскорбіл тетраізопальмітат.

Для виробництва засобів EVO derm ми використовуємо аскорбіл тетраізопальмітат (Ascorbyl Tetraisopalmitate) – одну з найкращих за стабільністю та засвоюваністю похідних вітаміну С.

Аскорбіл тетраізопальмітат – одна з найдорожчих форм вітаміну С, яка є більш ефективною у порівнянні з L-аскорбіновою кислотою, добре засвоюється і не подразнює шкіру. Аскорбіл тетраізопальмітат гальмує меланогенез, а значить перешкоджає утворенню пігментних плям і освітлює ті, що існують.

У засобах EVO derm ліпосомований актив вітаміну С містить 20% аскорбіл тетраізопальмітату, який з’єднаний з церамідами. Цей комплекс діє як потужний антиоксидант, зволожує, посилює захисні функції шкіри та добре освітлює її.

ВІТАМІН С ТА СОНЯЧНА АКТИВНІСТЬ

Існує міф про те, що косметику з вітаміном С не можна використати влітку. Однак це стосується не всіх форм. Якщо ви користуєтеся промисловою косметикою з L-аскорбіновою кислотою, то влітку її краще не використовувати, оскільки вона активна за низького рН готового засобу. В результаті така косметика може подразнювати та стоншувати епідерміс і шкіра може сильніше реагувати на сонячне випромінювання.

Обирайте засоби EVO derm! Це дієвий домашній догляд, який враховує фізіологічні особливості шкіри та біодоступність усіх активів у формулах.

INSTAGRAM: @oksana_anatolievna__

INSTAGRAM: @evoderm.store

Адреса: м. Луцьк, пр. Волі, 1, ТЦ Луцьк (ЦУМ), 5-й поверх.

 

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

Колагенове омолодження шкіри у «Центрі естетичної медицини Оксани Короткої»

Збираємо доглядову косметичку спільно з EVO derm

More water: як визначити зневоднення організму та його уникнути

Топ-3 процедури від осінньої меланхолії у «Центрі естетичної медицини Оксани Короткої»

Гладкий закон: все про лазерну епіляцію у «Центрі лазерної епіляції» Оксани Короткої

Ботокс проти мігрені: лікування головного болю у центрі Оксани Короткої

ОПУБЛІКУЙТЕ КОМЕНТАР