Війна та мода: речі, які ми запозичили з військового гардероба

Щоранку, коли ми обдумуємо свій образ, підбираємо взуття та аксесуари, ми не замислюємось, як з’явилась та чи та річ. Кардиган, бомбер та тренч – кожна з них має свою історію. Розповідаємо про речі з нашого повсякденного гардероба, які ми запозичили у військових.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: З яких елементів складається гардероб українського військового?

ТРЕНЧ

Стильний тренч кольору кемел став популярним під час Першої світової війни. Його придумав Томас Берберрі. Тренч виготовляли з непромокного та практичного габардину, саме тому його оцінили офіцери британської армії. Плащ був легким, захищав від вітру й дощу, а також не завдавав незручностей військовикам під час пересування.

Згодом у Burberry розповіли, що створювали тренч з огляду на потреби та попит військових: до погонів прикріплювали свисток і рукавички, до пояса – гранати, кокетка на плечах захищала на полі бою, а кокетку на спині армійці називали «парасолькою». Завдяки її крою краплі води стікали на землю й не давали змоги одягу промокнути. Після війни британські офіцери повернулися додому, а армійські плащі захищали їх від дощу й у цивільному житті.

БОМБЕР

Появі сучасних бомберів можемо завдячувати льотчикам гвинтокрилих літаків. Саме вони любили одягати шкіряні куртки з флісовою підкладкою, еластичними манжетами на рукавах та талії, високим коміром із заходом і нашитими кишенями. Проте з винаходом реактивного літака, здатного літати на набагато більших висотах, а отже за набагато нижчих температур, льотчикам довелося змінювати форму, адже шкіряні куртки промокали від дощу або поту, а на великій висоті вода замерзала, роблячи їх жорсткими, холодними та надзвичайно незручними.

Поява сучасного бомбера стала потребою через розвиток технологій. Згодом його почали створювати з нейлону, що підвищило комфорт, водостійкість та практичність цієї речі. У 1950-х функціонал куртки знову зазнав змін через модернізацію літаків. На цьому етапі була додана відома помаранчева підкладка, щоб у разі авіакатастрофи пілот міг вивернути куртку навиворіт і бути помітнішим для рятувальників.

КАРДИГАН

Мабуть, у кожної жінки у шафі знайдеться бодай один кардиган. Вони можуть бути укороченими, чи подовженими, або із зав’язками чи ґудзиками. Словом, на будь-який колір і смак. Винахід приписують графу Кардигану. Припускають, що він під фірмовий мундир одягав в’язаний жакет без коміра та на ґудзиках. Такий «светр» не обмежував рухів і водночас у ньому було набагато тепліше. Носили цю річ і його солдати, які були не готові до зими та холодних вітрів. Після повернення до Британії светр з глибоким викотом отримав не тільки популярність, але й ім’я Кардигана.

Серед жіночої авдиторії кардиган популяризувала Коко Шанель. Тоді вона представила жіночий костюм, що складається з прямої спідниці та вкороченого кардигана з контрастним оздобленням. Ця річ настільки комфортна та універсальна, що є мастхевом не лише чоловічого, але й жіночого гардероба й дотепер.

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

«Я не хочу спонсорувати військових русні», – блогерка Даша Майорова про вплив війни, страх засудження та створення яскравих мейкапів

Війна очима українських ілюстраторок

Як розрізняти фейки про війну в Україні?

Трендові літні комбінації в streetstyle образах

З Україною на тілі: історія виникнення та тренди татуювань у 2022 році

ПОПУЛЯРНЕ
СХОЖІ ПУБЛІКАЦІЇ
ПОПУЛЯРНІ МАТЕРІАЛИ
433752755_402492882529120_7619119416570274353_nу
IMG_0539
gorn ceramics
2
F7ykwглв11111111
gattorre-jef-claesп
-сайт-new (2)11111111
IMG_65111
ad4f49d96a6e111111111111
ann haustova