Опалювальний сезон тільки розпочинається, бабине літо вже минуло і в наших домівках ще недостатньо тепло. Тому аби зігріти себе і близьких, радимо приготувати запашні гарячі напої за рецептами легендарної галицької господині Дарії Цвєк. З такими смачними напоями вам буде комфортно навіть у найтемніші часи, тому не зволікайте і експериментуйте!
КАВА З КАКАО І СМЕТАНОЮ
Інгредієнти:
- половина горнятка звареної кави;
- половина горнятка какао, звареного на молоці;
- ложка сметани; цукор за смаком.
Спосіб приготування
Розмішати і залити половиною склянки води 30 г какао і 40 г цукру, підігріти, до суміші залити літр молока і варити ще кілька хвилин. До какао можна додати 2-3 жовтки, розтерті з 2-3 столовими ложками цукру.
УЗВАР ІЗ СУШЕНИХ ФРУКТІВ
Інгредієнти:
- 500 г сушених фруктів (яблука, груші, сливи, персики, абрикоси);
- цукор за смаком;
- цитринова шкірка;
- гвоздика.
Спосіб приготування
Фрукти переберіть, кілька разів добре помийте теплою водою, залийте окропом (2 л) і залишіть на ніч, щоб набухли. Тоді залийте перевареною водою і варіть, доки фрукти не стануть м’якими, додавши до смаку цукор, шкірку з цитрини або помаранчі, одну гвоздичку. Вар злийте у скляний глечик і досолодіть до смаку, а фрукти викладіть у салатницю і полийте розтопленим медом.
НАПІЙ ІЗ ШИПШИНИ І МЕДУ
Інгредієнти:
- 250 г шипшини;
- 3 склянки води;
- 4 ложки меду.
Спосіб приготування
Плоди шипшини перебрати, помити, залити кип’яченою водою і поставити на малий вогонь (не кип’ятити), поки не напаряться. Тоді напій перецідити, додати за смаком мед і ще гарячий чай налити до маленьких склянок.
НАПІЙ «НОВОРІЧНИЙ»
Інгредієнти:
- 6 ложечок соку смородини;
- 1 л яблучного соку;
- пляшка білого сухого вина або виноградного соку;
- вишні з компоту чи конфітюру;
- цитрина;
- цукор-рафінад;
- кубики льоду;
- 1 ложечка коньяку або спирту.
Спосіб приготування
До високих склянок вкинути по два кубики льоду, 2-3 вишні з компоту або конфітюру, влити по одній ложечці соку з смородини. Заповнити склянки до половини вином або виноградним соком, тоді – охолодженим соком з яблук. Зверху покласти скибку цитрини, а на ньому – цукор, скроплений коньяком або спиртом, і запалити. Погасити світло в кімнаті і подати.
МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:
Сезонний напій: заварюємо лавандовий чай
Чайне питання: як правильно заварювати чай
Тваринне чи рослинне: з яким молоком краще пити каву
Які напої обрати для домашнього бару, – розповідає сомельє
Гід українськими винами: напої, які варто скуштувати