Сезонний напій: заварюємо лавандовий чай

Усі ми звикли до трьох видів чаю: чорного, зеленого та трав’яного. Однак ніколи не пізно відкривати для себе нові грані цього напою та експериментувати з його складниками. Липень – сезон цвітіння ароматної лаванди. Окрім того, що вона є справжньою окрасою квітника, її широко застосовують у найрізноманітніших сферах життя. Фітотерапевти радять використовувати лавандові аромасвічки, або масла, які допомагають відновлювати душевний спокій. Косметологи цінують цю рослину за її бактерицидні та протизапальні властивості. І так, з лаванди заварюють чай. Розповідаємо детальніше про те, як правильно варити чай з лаванди та які його переваги.

ЯК ЗАВАРЮВАТИ ЧАЙ З ЛАВАНДИ

Чай з лаванди має терпкість, нотку гіркуватості, солодкий аромат і післясмак. Напій дарує свіжість, попри його заспокоювальні властивості. Його можна пити хоч щодня по одній-дві чашки. Заварюють лаванду у пропорції 2 ч. л. сухої трави на 300 мл окропу. Після цього напій має настоятися протягом 5 хвилин. Слідкуйте за тим, аби час настоювання не був довшим, оскільки напій стане гірким.

Лаванду можна поєднувати з іншими травами, наприклад, ромашкою. Так, заваріть по одній чайній ложці лаванди та ромашки у склянці окропу. Настоюйте до 5 хвилин, залежно від того, якої концентрації напою ви прагнете. Спробуйте заварити лаванду разом з іван-чаєм, такий напій має потужний антистрес-ефект. Пийте маленькими ковтками, насолоджуючись ароматом і трав’яним смаком. Якщо хочете досягти серйозного заспокійливого ефекту, нормалізувати пульс і тиск, зробіть напій більш насиченим.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Як долати стрес завдяки заняттям з йоги?

КОРИСТЬ ЛАВАНДОВОГО ЧАЮ

Лікарські властивості лавандового чаю здавна цінуються у світі. Область застосування лаванди в медичних цілях достатньо широка:

  • її часто рекомендують як заспокійливий засіб;
  • вона допомагає в боротьбі з безсонням та істерикою;
  • діє як знеболювальне від головного болю і мігрені;
  • має жовчогінні властивості;
  • здатна нормалізувати роботу печінки та жовчного міхура;
  • допомагає під час аритмії і тахікардії;
  • корисна гіпертонікам;
  • сприяє зміцненню імунітету;
  • діє як спазмолітичний засіб.

Лаванду можна придбати в аптеці, а також зібрати самостійно. Оптимально збирати квіти під час половинного цвітіння, коли одна половина вже розцвіла, а інша ще в закритому стані. Зрізають зелене стебло, деревну частину чіпати не можна. Найкращий час для збирання лаванди – ранок, коли на квітках ще є роса. Зрізані стебла очищують від пошкоджених частин, збирають у невеликі пучки. Їх перев’язують ниткою та підв’язують зрізом вгору в темному, сухому приміщенні з гарною вентиляцією. Як альтернатива: помістіть пучки лаванди на сітку та залиште на сонці. Приємного чаювання!

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

Чайне питання: як правильно заварювати чай

Як підвищити стресостійкість організму – розповідає нутриціологиня Наталія Тарапата

Як не заїдати стрес: 8 порад від тренера Антона Яловика

China карта: енциклопедія для чайних гурманів

Без цукру: як перестати їсти солодке

ОПУБЛІКУЙТЕ КОМЕНТАР