Піст – це особливий час для всіх вірян, який супроводжується добровільним утриманням від деякої їжі. Зокрема, йдеться про відмову від абсолютно всіх м’ясних і молочних продуктів. Але що ж приготувати, щоб було і корисно, і смачно, і оригінально?
Євген Клопотенко пропонує безліч рецептів пісних страв, які легко приготувати вдома. Ділимося з вами найбільш оригінальними.
ПІСНИЙ БОРЩ ІЗ В’ЯЛЕНОЮ ГРУШЕЮ
ІНГРЕДІЄНТИ:
- Вода – 2 л
- Буряк – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Картопля – 2 шт.
- Цукор – 1 ст. л.
- Томатна паста – 2 ст. л.
- Груша (в’ялена) – 2 шт.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Часник – 2 зубчики
- Соняшникова олія (для смаження) – 2 ст. л.
- Сіль та перець за смаком
ПРИГОТУВАННЯ:
- Буряк помийте і запечіть в духовці протягом 90 хвилин, дайте охолонути, очистіть і натріть на великій тертці. Моркву потріть на тертці, цибулю дрібно поріжте. Розігрійте сковорідку з соняшниковою олією, спочатку обсмажте цибулю і моркву протягом 2-3 хвилин, потім тертий буряк і тушкуйте ще 2 хвилини. Потім додайте томатну пасту і цукор і тушкуйте ще 2 хвилини.
- Картоплю почистіть і поріжте кубиками невеликого розміру. У каструлю налийте воду, викладіть картоплю, лаврове листя і доведіть до кипіння. Потім зменшуйте вогонь і варіть ще 5 хвилин.
- Додайте тонко нашатковану капусту і варіть протягом 15 хвилин. Потім додайте овочеву засмажку і порізану тонкими слайсами грушу, варіть ще 5-7 хвилин, посоліть і поперчіть за смаком. Наприкінці приготування додайте подрібнений часник.
ВЕГЕТАРІАНСЬКИЙ ПАСТУШИЙ ПИРІГ
ІНГЕДІЄНТИ:
- Сочевиця (червона або зелена) – 1 стакан
- Томат – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Томатна паста – 1 ст. л
- Кмин – 0.5 ч. л.
- Морква – 1 шт.
- Часник – 2 зубчики
- Бульйон овочевий (або вода) – 100 мл
- Картопля – 500 г
- Оливкова олія – 2 ст. л.
- Печериці – 200 г
- Сіль та перець за смаком
ПРИГОТУВАННЯ:
- Печериці (200 г) помийте, почистіть від шкірки і наріжте тонкими слайсами.
- Очистіть одну цибулину і наріжте її дрібними кубиками.
- Велику моркву (1 шт.) очистіть і натріть на великій тертці.
- Томати (2 шт.) наріжте на невеликі частинки, а потім середніми кубиками.
- Очистіть часник (2 зубчики) і дрібно подрібніть його ножем.
- Розігрійте сковороду зі столовою ложкою рослинної олії. Обсмажте нарізану цибулю до прозорості.
- Додайте до цибулі терту моркву і обсмажуйте ще кілька хвилин.
- Додайте в сковороду слайси печериць, обсмажуйте кілька хвилин.
- Сочевицю (1 склянку) відваріть в підсоленій воді до готовності, відповідно до інструкції на упакуванні.
- Тим часом додайте в сковорідку до овочів томати, 1 ст. л. томатної пасти та 100 мл овочевого бульйону (або води). Тушкуйте 5-7 хвилин.
- Додайте в сковорідку подрібнений часник.
- Перекладіть в сковороду відварену сочевицю. Посоліть і поперчіть за смаком, додайте 0,5 ч. л. кмину, перемішайте, тушкуйте 1 хвилину.
- Картоплю (500 г) очистіть і зваріть в підсоленій воді до готовності. Розімніть товкачем з додаванням оливкової олії (1 ст. л.).
- Викладіть готову начинку з овочів з сочевицею у форму для запікання і рівномірно розподіліть.
- Покрийте шаром картопляного пюре і відправте в духовку з температурою 180 градусів на 20 хвилин до виникнення рум’яної скоринки.
ВІНЕГРЕТ З АВОКАДО
ІНГРЕДІЄНТИ:
- Буряк – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Ядра лісових горіхів (або будь-яких за смаком) – 100 г
- Авокадо – 1 шт.
- Соняшникова олія – 2-3 ст. л.
- Бальзамічний оцет – 1-2 ст. л.
- Гірчиця (французька у зернах) – 1 ч. л.
- Сіль та перець за смаком
ПРИГОТУВАННЯ:
- Буряк і моркву вимийте ретельно щіточкою і обсушіть паперовим рушником. Оберніть фольгою та запікайте в духовці при температурі 180 градусів протягом 1-1,5 години в залежності від розміру овочів. Морква готується швидше, тому її можна дістати раніше.
- Дайте буряку та моркві повністю охолонути і після цього почистіть овочі. Наріжте середнім кубиком.
- Авокадо розріжте навпіл, вийміть кісточку та ложкою виберіть м’якоть. Наріжте таким самим кубиком, як морква з буряком. Додайте до овочів 100 г лісових горіхів. Хоча можете взяти будь-які інші на ваш смак.
- Додайте 1-2 ст. л. бальзамічного оцту, 1 ч. л. гірчиці, 2-3 ст. л. соняшникової олії. Додавайте сіль та перець до смаку.