Часто навесні замість припливу сил і гарного настрою ми боремося з нежиттю і першінням у горлі, відчуваємо надмірну втому, запаморочення, пригніченість та апатію, що супроводжується спалахами різкої дратівливості. Причина цього – авітаміноз, який щороку вибиває з колії неймовірну кількість людей. Виникає він через те, що дефіцит вітамінів, що накопичується протягом усієї зими, в цей час особливо відчутний. Як поповнити вітамінні запаси і що робити, коли їх не вистачає? Дізнаємося у матеріалі.
Про біодоступність їжі та як її підвищити ми розповідали у матеріалі ТУТ.
ЯКІ ОЗНАКИ АВІТАМІНОЗУ?
Критичний дефіцит вітамінів в організмі характеризується загальною ослабленістю. Сонливість – один із перших симптомів. Сон може бути повноцінним, але вдень все одно відчувається нестача енергії. Авітаміноз миттєво впливає продуктивність роботи мозку. Пам’ять, уважність та координація погіршуються. Звичайно, він може мати різні симптоми, залежно від того, яких саме вітамінів не вистачає. Найпоширеніші симптоми:
- лущення нігтів та шкіри;
- поганий стан волосся;
- проблеми в ротовій порожнині (виразки на щоках, білий наліт на язику, чутливість або набрякання ясен, потріскування губах та на язику);
- хронічна втома;
- апатія та депресивний стан;
- сонливість;
- головний біль;
- зниження імунітету і часті застуди.
Однак не варто забувати, що повний авітаміноз – це рідкість. Зазвичай, до кінця зими в організмі не вистачає однієї вітамінної групи. Визначити конкретний список практично неможливо, тому лікарі схиляються до того, що потрібно пройти повний вітамінний курс.
ЯКІ ВІТАМІНИ ПОТРІБНІ ОРГАНІЗМУ НА ПОЧАТКУ ВЕСНИ І ДЕ ВОНИ МІСТЯТЬСЯ?
ВІТАМІН А
Особливо важливий для дітей шкільного та дошкільного віку, оскільки відповідає за формування скелета. Щоб заповнити нестачу вітамінного запасу, можна додавати до страв гарбуз, буряк, моркву, абрикос, томат, кропиву, кукурудзу, болгарський і червоний перець. Вітамін відповідає також за зір, а його дефіцит може призводити до неуважності та втоми очей.
ВІТАМІН С
Велика кількість вітаміну С міститься в обліписі, яблуках, чорній смородині, шипшині, полуниці, ківі, зелені, капусті, щавлі, бобових та цитрусових. З усіх цих продуктів рекордсменом є ківі. До початку весни аскорбінової кислоти не вистачає практично всім. Основне завдання цього вітаміну – підтримувати імунітет.
ВІТАМІН В1
Якщо ваша дієта досить збалансована, тобто ви щодня їсте каші, то про дефіцит цього вітаміну не варто перейматися. Завдання вітаміну В1, або тіаміну – контролювати роботу нервової системи. Тому для підтримки гарного настрою рекомендують їсти гречану, рисову, пшеничну кашу або борошно, дріжджі, овес, квасолю, свинину чи яловичину.
ВІТАМІН В2
Велика кількість рибофлавіну (вітаміну В2) міститься в рибних продуктах, м’ясі, яйцях, молоці, крупах та дріжджах. Це вітамін росту, який особливо важливий для дітей до 18 років. Також він відповідає за гемоглобін у крові та сприяє загоєнню. Добова доза вітаміну В2 міститься у двох яйцях.
ВІТАМІН D
Вітамін D міститься в риб’ячому жирі, яєчному жовтку, ікрі, печінці, вершковому маслі, молоці та волоських горіхах. Для курсу оздоровлення достатньо щодня з’їдати 5-7 одиниць будь-яких цих продуктів. Сонячний вітамін – його продукує сам організм під час впливу на поверхню шкіри прямого сонячного проміння. Саме тому після суворої зими нам його не вистачає. Важливість вітаміну D у тому, що з його допомогою засвоюється життєво важливий кальцій.
МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:
Консерванти, стабілізатори, емульгатори та покращувачі смаку: чим небезпечні харчові добавки?
Харчування та імунітет: що потрібно їсти, аби зміцнити імунітет
Зелений еліксир: для чого пити хлорофіл?