Після свят: як не набрати зайвих кілограмів у святковий період?

Бути в формі упродовж свят та після них легко, якщо пам’ятати просте правило: наші органи, гормони та ферменти працюють згідно зі своїми фізіологічними ритмами та принципами, а не згідно з календарем свят чи традиціями багатогодинних застіль.

Про основні правила у харчуванні під час свят і родинних застіль дізнаємося від сертифікованої луцької нутриціологині Наталії Тарапати.

Наталія Тарапата виділяє три базові акценти, на яких варто фокусуватися під час свят:

  • режим прийомів їжі;
  • розмір порцій;
  • склад страв, що вживаються.
ЯК НЕ НАБРАТИ ЗАЙВІ КІЛОГРАМИ У ПЕРІОД СВЯТ?
Режим прийомів їжі

З кожним прийомом їжі (чи то основний прийом, чи то невеликий перекус) в кількагодинну роботу включаються всі органи та системи ШКТ, синтезуються  травні соки, ферменти, ряд гормонів. Тому організму потрібні адекватні перерви у прийомах їжі. Якщо ми говоримо про здоров’я, то маємо забути про сидіння та вживання святкових страв кілька годин поспіль. По-перше, після 40 хвилин сидіння для організму краще встати і порухатись (прогулятись, потанцювати). По-друге, вживши свою порцію їжі, варто зробити кількагодинну перерву для її належного травлення, засвоєння та відновлення стану ШКТ. Історія з кількістю прийомів їжі – дуже персоналізована, але для більшості людей достатньо трьох прийомів їжі, щоб виконати свою добову норму за калорійністю та нутрієнтами.

Пізні застілля не є фізіологічними через прив’язку організму до добових ритмів, які регулюються зокрема й гормонально. Основний нутрітивний об’єм має вжитися у ранковий та денний час, робота ферментної системи у цей час набирає максимальних обертів, тож засвоєння буде краще, а робота організму – фізіологічніша.

Для вечора ж бажано обрати легкі страви та сфокусуватися переважно на спілкуванні за столом, обміну енергією з близькими людьми, на естетиці свята та на тонких смаках страв.

А про те, як знизити вагу БЕЗПЕЧНО можна дізнатися тут.

Розмір порцій

Оптимальною разовою порцією людини є об’єм двох власних кулаків. Розмір порції впливає не лише на здорову роботу ШКТ, але і на власні враження та емоції від свята. Перевантажений шлунковий тракт однозначно має наслідки не лише у плані самопочуття, але і на зовнішності. Чим більше їжі людина вживає за один прийом, тим більше підвантажується ШКТ, тим більше інсуліну синтезує підшлункова залоза, тим вищі шанси погіршити вуглеводний обмін, ввійти у стан метаболічного синдрому. Тому оптимальною ідеєю для пізніх свят є присутність повноцінних ситних прийомів їжі у ранковий та денний час, а для вечора/ночі – так звана «дегустація» присутніх страв, повільне відчуття смаків та посмаку, ароматів та смакових комбінацій.

Склад страв, які є на святковому столі

Варто провести ревізію запланованих до свята рецептів та зробити таку заміну складових страв, якщо ви ще це не зробили.

Промисловий майонез або рафіновані олії у салатах у салатах – на домашні соуси та заправки та здорові нерафіновані олії  (грецький йогурт, оливкова олія extra virgin, бальзамічний оцет, песто, свіжий сік цитрусових).

М’ясні промислові напівфабрикати – на цільні м’ясо, птицю, морепродукти.

Солодкі промислові напої (соки, газовані напої) – на напої з ягід, узвар та чай.

Промислову випічку з трансжирами, борошном вищих ґатунків та хімічними додатками – на домашню випічку зі зрозумілих вам продуктів.

Основними святковими стравами бажано зробити салати з великим вмістом листових овочів, зелені, білка та здорових жирів (птиця, яйця, жирна морська риба, морепродукти, авокадо, сири, горіхи) – це забезпечить ситість саме здоровими продуктами.

Вуглеводні страви (випічка, фрукти) бажано не вживати окремо від білків та жирів. Це зменшуватиме інсулінові викиди, а також збільшуватиме час та якість травлення страви, що збереже кишківник  та кишкову мікрофлору у більш здоровому стані.

Алкоголь вживати не обов’язково. Якщо ж є така необхідність – варто вживати його окремо від їжі.

INSTAGRAM: @tarapatanataliia

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

Як правильно харчуватись під час вагітності – розповідає луцька нутриціологиня Наталія Тарапата

Консерванти, стабілізатори, емульгатори та покращувачі смаку: чим небезпечні харчові добавки?

Харчування та імунітет: що потрібно їсти, аби зміцнити імунітет

Що таке харчова гігієна та навіщо вона нам

ПОПУЛЯРНЕ
СХОЖІ ПУБЛІКАЦІЇ
ПОПУЛЯРНІ МАТЕРІАЛИ
_MG_9191 (3)j
Fashionista_17 (1)
8aa1111111111
Rectangle+17insв
hijaluronnasl11111111
cover-1
IMG_7737глв11111111111
 кулонів Moments (1)
DiaDia_DenimDrop_Campaign11
EmptyName 70