Святкове меню варто продумати заздалегідь, навіть за кілька тижнів наперед. А ще не забути про список покупок, адже 31 грудня прямувати в супермаркет – точно не найкраща ідея, вам же не хочеться почути бій курантів поруч із плитою? Тому пропонуємо основні поради щодо закусок та варіанти смачних рецептів.
Меню на свято повинно залишатися максимально простим, але й вишуканим. Нехай свято закарбується у пам’яті завдяки не кількості їжі, а присутністю найближчих друзів та веселих розмов.
ПОРАДИ ЩОДО СВЯТКОВОГО МЕНЮ
- Меню складаємо із закусок, салатів, основних страв і солодощів.
- Розраховуйте кількість їжі відповідно до кількості гостей. Якщо страви стоятимуть в холодильнику упродовж тижня, то втрачатимуть смакові властивості та зовнішній вигляд.
- Нехай меню буде максимально легким: тяжкість у шлунку – точно не те, що ми хочемо отримати внаслідок святкування.
- Страви варто готувати максимально швидко.
Рекомендуємо на свято ставити на стіл легкі страви, а замість основних залиште м’ясо чи рибу в запеченому вигляді.
ЧИТАТИ ТАКОЖ: Вінтажні келихи та ікорниці вікторіанської епохи: сервіруємо святковий стіл із простором КУЛЬТ у Луцьку
Для тих, хто любить експериментувати, пропонуємо кілька фантастичних варіантів закусок для святкового столу від українського кулінарного експерта, шеф-кухаря Євгена Клопотенка.
БУТЕРБРОДИ З ОСЕЛЕДЦЕМ ТА АРАХІСОВОЮ ПАСТОЮ
Оселедець можна побачити майже на кожній події. Євген Клопотенко вирішив поєднати оселедець з арахісової пастою. Хрусткий багет, арахісова паста, що тягнеться, і смачненька риба – це творіння має бути на вашому столі.
ЧИТАТИ ТАКОЖ: Харчування та імунітет: що потрібно їсти, аби зміцнити імунітет
Харчування та імунітет: що потрібно їсти, аби зміцнити імунітет
ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ ЗАКУСКИ НА НОВИЙ РІК:
1 багет
4-5 ст. л. арахісової пасти
1 малосольний оселедець
2-3 гілочки кропу
3 ст. л. соняшникової олії
1. Для початку потрібно розібрати оселедець. Рекомендація: купіть цілу рибу, а не нарізані шматки, бо так смачніше. З риби треба зняти шкіру, відокремити голову та хвіст і розрізати тільце вздовж спини. Обережно виріжте філе оселедця та зачистіть черевце від зайвого жиру.
2. За допомогою ножа або спеціального пінцета дістаньте кісточки з оселедця. Потім наріжте його невеликими шматками.
3. Під кутом наріжте багет на шматочки завтовшки 1 см. Розігрійте сковороду і налийте 3 ст. л. олії. Підсмажте багет до золотистої скоринки.
4. Коли хліб охолоне, намажте арахісову пасту, викладіть зверху шматочки оселедця і прикрасьте гілочками кропу.
ПЕЧЕРИЦІ З ФЕТОЮ ТА ЧАСНИКОМ
У цьому рецепті гриби не потрібно різати. Ось так берете капелюшок печериці, накладаєте туди сир із зеленню, їсте і насолоджуєтеся.
ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ ЗАКУСКИ НА НОВИЙ РІК:
400 г печериць
200 г фети
2 зубчики часнику
5 гілочок петрушки
1 ст. л. оливкової олії
чорний перець за смаком
- Перед приготуванням розігрійте духовку до 180 градусів. Гриби потрібно помити і зрізати ніжки від капелюшків. Ніжки нам не потрібні, але можете їх використовувати в інших стравах. Застеліть лист пергаментом і покладіть на нього капелюшки грибів. Полийте печериці оливковою олією та запікайте 15-20 хвилин. За готовністю дайте грибам охолонути.
- Часник почистіть і дрібно наріжте. У ємності перемішайте фету з часником та дрібно порізаною петрушкою. Перекладіть гриби в ємність і трохи перемішайте. За бажанням додайте чорний перець.
БУТЕРБРОДИ З МАНДАРИНОМ ТА СИРОМ ФЕТА
Рецепт справді незвичайний, але ніхто не казав, що це неможливо. Закуска виходить солодкою і трохи солонуватою, а це запорука смачної закуски.
ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ ЗАКУСКИ НА НОВИЙ РІК:
4 шматочки багету
150 г сиру фета
3 мандарини
2 гілочки м’яти
чорний перець за смаком
- Багет нарізаємо скибочками. Чистимо мандарин від шкірки, кісточок та розбираємо на часточки. З м’яти відриваємо листочки.
- На багет викладаємо фету, мандарин та листочки м’яти. Збризкайте оливковою олією і додайте чорний перець за смаком.
Рецепти: ELLE
МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ
Купуємо подарунки тим, кого любимо в гіпермаркеті «Там Там Сімейні Традиції»
Святковий переполох: як прикрасити новорічний стіл
6 ідей для модної та затишної кухні
Проблема «з ніжкою»: як обрати правильні келихи для вина
HOLIDAYS ARE COMING: як прикрасити домівку напередодні свят
Коти проти ялинок: як прикрасити оселю безпечно для домашнього улюбленця