Такі різні: як обрати мандарини

Мандарин чи клементин? Яка між ними різниця і чи вона існує взагалі? За якими ознаками варто їх розрізняти? Розповідаємо у матеріалі.

Чим м’якші мандарини, тим вони солодші. Якщо звертаєте увагу на колір, то він має бути точно не зеленим, а жовтим чи помаранчевим. Акцент на шкірці: краще обирайте з найтоншою. Якщо обираєте на ринку, то продавці точно дозволяють потримати мандарин у руках, а то й скуштувати його.

Обирайте лише перевірені локації та продавців, а також важливо розрізняти мандарини і клементини.

МАНДАРИН ЧИ КЛЕМЕНТИН?

Ці цитруси зовні дуже схожі між собою. Не кожен може легко відрізнити їх один від одного. Така схожість зрозуміла, адже клементин – це гібрид мандарина, який був схрещений з апельсином-корольком ще на початку минулого століття Клементом Родьє. Від його імені цей цитрус і отримав свою назву.

Для багатьох не надто важливо, мандарини або клементини вони купують, головне, щоб фрукти були солодкі та смачні. Ці цитрусові багато в чому схожі – і зовнішнім виглядом, і смаком. Вони можуть бути більш солодкі або кислі, що залежить від сорту й місця проростання, але клементини трохи солодші за мандарини. Є відмінності і в зовнішньому вигляді цих фруктів, хоча спершу вони можуть здатися цілком однаковими. Вони різняться за декількома ознаками. Наприклад, формою плодів – у мандаринів вона більш сплюснута з чашкою у місці, де була квітка. Клементин округлий, нагадує апельсин маленького розміру.

Різниця також у структурі шкірки: на відміну від клементинів у мандаринів вона м’якша, пухка, з великими порами, відстає від плода; кольором плодів – різниця в кольорі шкірки у цих цитрусових не суттєва, але у клементинів вона дещо яскравіша. Коли хочете дізнатися, мандарин перед вами чи клементин, то візьміть цитрусовий у руки. Мандарин за відчуттями м’якший, а клементин – щільний.

ЯК ОБРАТИ МАНДАРИНИ?

Обидва різновиди обов’язково мають бути соковитими, без дивних запахів, кольорів та смаків.

Незалежно від сорту, основними вимогами до мандаринів є свіжість, стиглість. Обов’язково має бути плодоніжка – без неї мандарин не можна вважати свіжим. Бажано, щоб вона була зелена, а не чорна чи коричнева, на шкірці й на плодах не має бути плям чи чорних цяток.

Цедра у здорових цитрусових має пахнути апельсином, або мати всім відомий «новорічний запах». Чим більш насичений запах, тим стигліший мандарин. Зеленого забарвлення має бути не більше 30% площі цитрусових, але краще все-таки без нього.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Святковий переполох: як прикрасити новорічний стіл

Святковий переполох: як прикрасити новорічний стіл

Куштуйте ізраїльські мандарини, турецькі та іспанські, аби обрати той сорт, який вам сподобається найбільше.

Марокканські: не містять кісточок і дуже солодкі, яскраво-жовтогарячого забарвлення, з тонкою шкіркою, яку легко зняти.

Турецькі: гладкі, жовто-зелена шкірка, невеликі, містять багато кісточок, кислуваті.

Іспанські: найсмачніші, солодкі, ароматні та соковиті, великі, з пористою, досить товстою, яскраво-жовтогарячою шкіркою. Кісточок небагато.

Якщо шкірка суха – вичерпався термін зберігання, розм’якшена – це ознака заморожування. Зберігайте їх у фруктовому відсіку холодильника, тому що за кімнатної температури вони швидко псуються. Взимку можна розмістити плоди на утепленому балконі в ящику, що провітрюється, за умови, що температура повітря не нижче +6 градусів.

Важливий момент – мандарини не можна зберігати у поліетиленовому пакеті, оскільки за підвищеної вологості вони починають гнити. І також не варто забувати і про протипокази щодо вживання цитрусових. Ці фрукти не рекомендують під час гастритів, нефритів та алергічних реакцій.

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

HOLIDAYS ARE COMING: як прикрасити домівку напередодні свят

Книга пiд ялинку: 9 затишних різдвяних історій для дітей

Коти проти ялинок: як прикрасити оселю безпечно для домашнього улюбленця

Під подушку: ідеї для подарунків на свято Миколая не лише для дітей

У яких кольорах зустрічати Новий 2022 рік

Образ на Новий рік: сукня з вирізами

ОПУБЛІКУЙТЕ КОМЕНТАР