Як живе, розвивається та будує плани на майбутнє харківська кавова ростерія 25 Coffee Roasters

Харківська кавова ростерія «25 Coffee Roasters» протягом десяти років дарує українцям неперевершене задоволення від свіжообсмаженої кави. У пошуку унікального досвіду, ми поспілкувалися з бренд-бариста Дмитром Чигрецьким, щоб дізнатися більше про всі секрети їхнього успіху.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Колаборація 25 Coffee Roasters х Garneselo х MadeinUkraine до Дня Незалежності: згадки про дитинство

 

Хто такі 25 Coffee Roasters: ідея створення, короткий екскурс.

Історія 25 Coffee Roasters розпочалася у далекому 2013 році, коли понад 50 однодумців, які палко обожнюють каву, об’єднали свої сили та розпочали процес виробництва кави.

З початку нашого шляху ми старанно працювали над створенням вишуканих смаків кави, які і стали визначним брендом. За 10 років обсмажили безліч тон кави, стали представниками світового бренду ростерів Probat, знайшли своїх людей, які стали нашими постійними клієнтами.

Як ви функціонуєте в умовах війни, а особливо, зважаючи на те, що ви з Харкова? Чи не було думок перенести виробництво у більш безпечні регіони?

Наш шлях справжнього випробування розпочався з початком війни. Район Харкова, де знаходилося наше виробництво, став об’єктом обстрілів, і нам довелося прийняти важке рішення – переїхати до Львова, щоб забезпечити безпеку нашій команді.

Переїзд був великим викликом для всіх нас. Ми стикалися з численними проблемами і перешкодами. Перш за все, нам потрібно було знайти нове приміщення для нашої виробничої бази та перевезти всю необхідну техніку. Кавові машини, гріндери, пакувальне обладнання та інші пристрої потребували особливо обережного перевезення, щоб уникнути пошкоджень під час транспортування.

Паралельно виникали проблеми з логістикою сировини. Раніше основну частину зеленої кави везли паромами, а тепер через сухопутні кордони. Це вплинуло на вартість сировини та швидкість роботи. Зараз поставки стабілізувалися, але ціни на зелене зерно залишаються досить високими.

Попри всі виклики, переїзд до Львова виявився правильним рішенням для нас. Місто відоме своєю кавовою культурою та гостинністю, що створило сприятливе середовище для подальшої нашої роботи.

Вашою місією є розвиток кавової культури в Україні. А якою ви її бачите? Що для вас культура кави?

Для нас культура кави – це не лише про використання вишуканих методів приготування та вибір якісної кави, але й про створення особливої атмосфери та спільноти, яка об’єднує прихильників цього напою. Наша місія полягає в тому, щоб розвивати цю культуру в Україні, роблячи каву більше, ніж просто напоєм.

Ми вважаємо, що кава – це не лише споживний товар, але і можливість подорожувати світом за допомогою смаку. Ми прагнемо надавати нашим клієнтам можливість відчути історію та культуру інших країн через кожну кавову чашку, в якій ми дбаємо про якість та унікальний смак. Ми також сприяємо освіті інших, розповідаючи про процес обробки кави, методи приготування та різні сорти кави, щоб розширити знання та розуміння наших клієнтів.

Розкажіть про власну школу бариста. Скільки випускників вона налічує? Чи кожен охочий може у ній навчатись? 

Школа бариста існує вже понад 5 років і весь цей час допомагає нам нести правильну кавову культуру.

Бариста повинен постійно професійно зростати, тож це дійсно класна можливість підвищити кваліфікацію. А ще це ідеальний подарунок для друга кавомана, що хоче дізнатися про каву більше.

Загалом нашу школу пройшли більше ніж 300 учнів та дізналися про весь цикл процесів, які відбуваються з кавовим зерном аж до моменту його заварювання в смачний напій. Цікаво буде всім, а знання від справжнього практика по-справжньому цінні.

Розкажіть власне про каву. Скільки сортів у вас представлено, які ексклюзиви?

Кава – унікальний продукт. Ви ніколи не спробуєте абсолютно однаковий смак улюбленого сорту, навіть від одного фермера. Зміняться кліматичні умови і наступний врожай буде інший.

Арабіка та Робуста це кардинально різні світи.

Робуста – це більш про комерційну історію, про простий смак з дерев’яними та вугільними відтінками та багато кофеїну. Арабіка ж повинна бути солодкою, квітковою, алкогольною, з приємною кислотністю.

Зараз в нас понад 40 сортів зерна в асортименті і найунікальнішим є «Гейша». Цей різновид арабіки раніше використовували виключно на чемпіонатах через свою унікальність та вартість, але нам вдалося привезти його і вже зовсім скоро її можна буде придбати. Це кава, що не схожа на каву. Солодка, кислотна, але без звичного для нас кавового смаку. Спробуйте!

Яку каву радите покупцям, які не знають, чого хочуть?

Варто почати з розуміння того, що подобається саме вам – більш кислотна кава чи нейтральна шоколадна. Для цього я б радив починати з натуральної Ефіопії та натуральної Бразилії. А далі досліджуйте смаки та відкривайте для себе нові відтінки.

Відчути всі дескриптори кави – можливо. Це навичка. Розвивайте смаковий досвід, зменште кількість цукру в раціоні та аналізуйте їжу, яку ви вживаєте. Скуштуйте повільно лимон та лайм і ви зрозумієте наскільки лимон має просту водянисту кислотність, на відміну від лайму.

Яку каву купують найчастіше?

Бразилія, Ефіопія та Колумбія – топ 3 країни, що найбільше купують. Тому, що це смачна зрозуміла багатьом кава. Але особисто я вважаю, що люди просто звикли до неї. Каву з цих країн можна найчастіше знайти в супермаркетах і це створило їй певну репутацію. Але не можна зупинятися на одному виді кави. Кава дає унікальний смаковий досвід та розширює кут зору. Якщо тобі подобається різна кава, тобі сподобається багато чого в житті.

Яку каву любите найбільше ви?

Я завжди чесно кажу, що не маю улюбленого сорту, країни чи способу обробки кави.

А якщо і з’явиться – це буде моя профдеформація. Нічого не повинно впливати на мій професійний вибір, адже я формую асортимент. Обираю за смаком, потенціалом та співвідношенням ціна/якість. Не зупиняюся в пошуках смаків.

Зараз експериментуємо з Китаєм. Вперше за 10 років експортували дійсно смачне зерно з цієї країни і воно сподобалося людям. Це найвіддаленіша країна від екватора, де може зростати кава, тож знайти там справді смачний сорт – успіх.

Звертаю увагу також на оцінку. Система оцінки кави 100 бальна, але каву з оцінкою в 100 балів ви не знайдете. Максимум, що я бачив – 93 бали. Це може бути, наприклад, Гейша. У нас кава з блакитною наліпкою – це кава з оцінкою від 80+ до 84.75 балів, кава з кольоровою наліпкою 85+ і вище.

Що у вас можна придбати окрім кави?

Ми маємо широкий асортимент смаколиків до кави. Шоколад, крем-мед, горіхові пасти та солодощі. А ще круті аксесуари для заварювання кави та стильні футболки.

З напоїв маємо смачні чаї, какао та каскару, яку ви точно маєте спробувати!

Розкажіть більше про співпрацю, з якими брендами ви нині партнери?

Зараз ми активно співпрацюємо з різними українськими брендами, що можна побачити в наших соціальних мережах. Ми дуже цінуємо цю тенденцію, оскільки Україна завжди славилася своїми талановитими підприємцями, і коли ці обдаровані люди об’єднують зусилля, це призводить до неймовірних результатів. Співпраця з брендами розширює наші можливості, генерує нові ідеї та продукти, і робить український бізнес ще більш динамічним та конкурентоспроможним.

Плани на майбутнє…

Найбільше бажання – це звичайно вільна та незалежна Україна, тому зараз ми активно допомагаємо ЗСУ. На нашому сайті ви зможете ознайомитись з кількома благодійними проєктами, в яких кожен може взяти участь. Наприклад, придбати «підвішену» каву для військових, а ми передамо її волонтерам з фонду «FADU». Також ми запровадили акцію: з кожної пачки кави з лінійки 25 Coffee Roasters ми виділяємо 25 гривень на потреби Збройних Сил України.

Наша команда пильно стежить за потребами наших бійців та залучаємо усіх, хто бажає, до підтримки цих важливих справ.

Також ми допомагаємо тваринам, які постраждали від бойових дій. На цей раз, купуючи особливу пачку кави під назвою «Kevin’s Kava», клієнти автоматично роблять внесок у 25% від вартості продукту на підтримку львівського притулку «Домівка врятованих тварин».

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

Найсмачніші рецепти холодної кави від 25 Coffee Roasters

Зігрій мене: рецепти глінтвейну з ромом, кавою і лавандою

Як чашка кави впливає на наш організм?

Тваринне чи рослинне: з яким молоком краще пити каву

ПОПУЛЯРНЕ
ПОПУЛЯРНІ МАТЕРІАЛИ
molodo main
sidletskiy main
1647357888_15-gamerwall-pro-p-maidan-art-krasivie-oboi-21
-сайт-new (2)
19
 дроп Rooted in Nature (1)
HyperFocal: 0
d363b35d1a45
black fr
 06.11