Усім відомо, що якщо в раціоні велика кількість простих або швидких вуглеводів, людина страждає від надлишкової маси тіла. Це стало головною причиною популярності низковуглеводного дієтичного харчування. Про таку дієту та її особливості – розповідаємо у матеріалі.
Дієтичне низьковуглеводне харчування – це не тільки дієта, але й певний стиль харчування. Дехто дотримується такої системи протягом усього життя. Якщо ви вже прийняли таке рішення, жорстких обмежень дотримуються винятково на початку дієти, а потім керуються тільки одним правилом: на кожен кілограм власної ваги вживають тільки 3-5 г вуглеводів.
Це дозволяє уникнути порушення біологічних функцій і гарантує утримання ваги, тобто людина перестає набирати вагу, але доводиться дотримуватися певних обмежень.
ЧИТАТИ ТАКОЖ: Як продовжити молодість завдяки раціону: розповідає нутриціологиня Наталія Тарапата
Як продовжити молодість завдяки раціону: розповідає нутриціологиня Наталія Тарапата
У ЧОМУ СЕНС ТАКОЇ ДІЄТИ?
Для нормальної роботи клітини повинні отримувати енергію. Це відбувається завдяки вуглеводам. Однак надлишок призводить до збільшення ваги та різних захворювань. Низьковуглеводна дієта допомагає м’яко скоротити кількість вуглеводів, відтак підтримувати вагу та здоров’я.
Коли організму не вистачає енергії та немає звичного джерела її поповнення, у хід йдуть жири, які у звичайному стані переробити складно. Зокрема, ті відкладення, які створюють зайву вагу. Жирові запаси спалюються, організм отримує необхідну енергію.
Однак варто розуміти, що назавжди прибрати вуглеводи з раціону не можна. Це може спричинити непоправні ускладнення. Замість повної відмови можна перейти на низьковуглеводне харчування, яке підтримуватиме баланс в організмі.
ЧИТАТИ ТАКОЖ: Харчування та імунітет: що потрібно їсти, аби зміцнити імунітет
Харчування та імунітет: що потрібно їсти, аби зміцнити імунітет
ЩО МОЖНА ВЖИВАТИ НА ТАКІЙ ДІЄТІ?
- риба; морепродукти;
- шпинат, стручкова квасоля, цвітна капуста, авокадо, цукіні, броколі, селера;
- мигдаль, пекан, кеш’ю, бразильський горіх;
- молоко, яйця, сир, кефір, сметана;
- яловичина, індичка, баранина, свинина, курятина;
- малина, яблуко, апельсин, ожина, гранат, полуниця, ківі;
- вода, кава чи несолодкий чай.
КОМУ ПІДХОДИТЬ НИЗКОВУГЛЕВОДНА ДІЄТА?
Обмеження вуглеводів у раціоні буде корисним для підтримування ваги. Безвуглеводна дієта дуже популярна у спортсменів для того, щоб «підсушити» тіло.
ЧИТАТИ ТАКОЖ: Продукти з низькою калорійністю, які допоможуть схуднути
У спорті використовують такий тип харчування протягом короткого періоду. Охочі схуднути також застосовують низько вуглеводну дієту у своєму житті. Однак так вона не дає довготривалого результату, натомість після повернення до колишнього режиму харчування вага збільшується знову.
КОМУ НЕ ДОЗВОЛЯЮТЬ ПЕРЕБУВАТИ НА ТАКІЙ ДІЄТІ?
- у кого збої в обміні речовин;
- у період вагітності та годування груддю;
- за порушення роботи ШКТ, нирок та печінки;
- у кого цукровий діабет 1 типу;
- хто переносить післяопераційний період реабілітації організму.
Також не рекомендують вводити обмеження вуглеводів підліткам та людям із серцево-судинними захворюваннями.
ДЖЕРЕЛО: OFFICIEL
МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:
Родом із дитинства: харчові звички, яких потрібно позбутися
Булімія, анорексія та переїдання: найпоширеніші розлади харчової поведінки
Тваринне чи рослинне: з яким молоком краще пити каву
Відвідувати ресторан та харчуватися здоровою їжею: чи можливо це?
Калькулятор ваги: навіщо рахувати калорії
Емоційне переїдання: як розпізнати та уникнути
Збираємо правильний продуктовий кошик разом із нутриціологинею