Тваринне чи рослинне: з яким молоком краще пити каву

Вічне питання для кавоманів: яке молоко краще використовувати в каву. Звісно, є табір «хардкору» та противників молока у поєднанні з кавою. Проте є і частина фанів капучино, лате чи флет вайту.

З розвитком вегетаріанства та попитом на рослинне молоко багато кав’ярень стали використовувати мигдальне, кокосове чи вівсяне молоко. Проте є інша половина, які категорично проти нововведень та обирають класику – коров’яче молоко. Відкриття нової палітри смаків чи звичайний тренд? Розбираємось разом.

 

КОРОВ’ЯЧЕ МОЛОКО

Мистецтво роботи барист ґрунтується на взаємодії з трьома речами: кава, вода і молоко. Основні компоненти молока – вода, жири, протеїн, цукор (вуглеводи), вітаміни, мінерали та солі. У контексті приготування кави важливо розуміти, як ці компоненти взаємодіють між собою.

Щоб вибрати краще молоко для вашого напою, передусім необхідно читати склад. Чим більше протеїну в молоці, тим стабільнішою буде структура пінки під час збивання. Не варто використовувати молоко з великим відсотком жирності, позаяк глобули жиру великі за розміром, вони ніби огортають ваш язик, формуючи плівку, яка відштовхує інші присмаки. Тепле молоко солодше холодного, а безлактозне солодше молока з вмістом лактози.

Секрет ідеального капучино або лате ховається в налаштуванні балансу між двома основними компонентами: молоком і кавою. Для додання вершкової текстури і ніжної структури варто використовувати коров’яче молоко з певною жирністю і вмістом білка – це допоможе зберегти молочну повітряну піну і підкреслити смак кави.

АЛЬТЕРНАТИВНІ ВАРІАНТИ

Також існує думка, що хороше капучино або флет вайт може вдаватися лише на коров’ячому молоці, але вона дещо застаріла. Кавова культура надто молода, щоб так упиратися в рубежі, якісь поняття і звички. Колись випадково з’ясували, що коли каву змішати з молоком коров’ячим, вийде смачний напій. Тим паче не було мигдального, вівсяного або рисового, як зараз.

Якщо говорити про рослинне молоко, то сьогодні є прекрасні варіанти, які дозволяють домогтися результатів високого рівня в приготуванні напою. Але і тут без аналізу складу не обійтися. Якщо бачите на етикетці слова «вода, борошно, загущувач», відразу ставте назад на полицю. Про молоко тут навіть не йдеться. Під час вибору рослинної альтернативи варто мати на увазі її користь для організму – в пріоритеті продукти з натуральним складом. Найкраще в поєднанні з кавою – вівсяне молоко або соєве.

До речі, не забувайте струсити пакування перед використанням, щоб уникнути неоднорідності напою.

 

 

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

Що таке харчова гігієна та навіщо вона нам

Як приготувати легендарний сливовий пиріг від The New York Times

Секрети схуднення від луцької тренерки

Емоційне переїдання: як розпізнати та уникнути

Сезон кавунів та дині: найсмачніші рецепти

Сніданок вихідного дня: кокосові французькі тости з яблуками та горіхами пекан

Цвітна капуста, гриби та пастернак: крем-супи, які можна приготувати вдома

 

ОПУБЛІКУЙТЕ КОМЕНТАР