Вино та морепродукти: вивчаємо мистецтво фудпейрингу разом із гіпермаркетом «Там Там Сімейні Традиції» та луцькою ведучою Наталкою Войтович

Пошук ідеальних смаків, зокрема і їжі з вином, починається з аналізу основних компонентів і параметрів і страви, і вина. Наше завдання – збалансувати їх так, щоб ні страва, ні вино не могли перекрити смак іншого компаньйона в парі.

Фудпейринг – це гастрономічна течія, яка відкриває та створює ідеальні поєднання напоїв з їжею. Метод ґрунтується на загальних ароматичних нюансах. До речі, цей термін з’явився у 2007 році. Його вигадав біоінженер Бернар Лаусс. Сьогодні фудпейринг найчастіше застосовують для алкогольних напоїв.

У гіпермаркеті «Там Там Сімейні Традиції» великий вибір вин і не тільки, але на що орієнтуватися, щоб обрати правильний напій і яку закуску обрати до конкретного напою? Разом із луцькою ведучою, засновницею проєкту «Солодкий вікенд» Наталкою Войтович ми звертаємося за допомогою до професійного сомельє гіпермаркету та одразу обираємо ідеальну пару для конкретного напою.

Про те, як правильно обрати безалкогольне вино, ми розповідали ТУТ.

У гіпермаркеті «Там Там Сімейні Традиції» абсолютно кожен може проконсультуватися у професійного сомельє. Для цього варто натиснути кнопку виклику у відділі, а потім поставити запитання й отримати кваліфіковану відповідь. Також сомельє готовий підібрати алкогольні напої відповідно до вашого запиту, врахувавши ваші потреби і уподобання. Залежно від мети, з якою ви купуєте напої, він зможе порекомендувати найбільш оптимальні для вас позиції.

За словами сомельє, дуже важливо навчитися правильно сприймати різні аромати, щоб краще розуміти можливі поєднання. Під час вибору ідеального компаньйона важливо звертати увагу на такі параметри: щільність та інтенсивність смаку, кислотність, солоність, солодкість, танінність.

Підбирайте пару так, щоб щільність їжі відповідала повнотілості вина. Так, наприклад, насичене за смаком, щільне і «важке» тушковане червоне м’ясо потребує щільного «важкого» вина. Зазвичай найкращим вибором у цьому випадку будуть повнотілі червоні вина, але водночас основний акцент під час вибору – не на колір чи смак вина, а саме його густину.

JAUME SERRA, BRUT NATURE RESERVA, CAVA DO

Ігристе-біле, сухе, брют

РЕГІОН: Іспанія, Каталонія, Кава.

КОЛІР: вино чистого блідо-жовтого кольору з рясним перляжем.

СМАК: відмінно структуроване вино відрізняється живим, чистим, свіжим, стійким смаком із доброю кислотністю. Післясмак приємний, злегка сухий.

АРОМАТ: інтенсивний ароматний букет наповнений фруктовими нотами, серед яких переважають інтонації яблук та цитрусових.

З ЧИМ СМАКУЄ?

Вино є чудовим аперитивом. Воно чудово поєднується з морепродуктами та стравами з риби, а також створить гарну пару з різними десертами.

ВИНО PERE ANSELME, «RESERVE DE L’AUBE» SYRAH-MERLOT

Сухе, червоне

РЕГІОН: Франція, долина Рони.

КОЛІР: вино рубінового кольору.

СМАК: насичений фруктовий.

АРОМАТ: нотки фруктів, спецій та легкі тютюнові відтінки.

З ЧИМ СМАКУЄ?

Вино добре поєднується з м’ясом, смаженою рибою та сирами.

SAINT CLAIR, «MARLBOROUGH SUN» SAUVIGNON BLANC

Біле, сухе

РЕГІОН: Нова Зеландія, Мальборо.

КОЛІР: характеризується лимонним кольором із зеленуватим відтінком.

СМАК: має тони тропічних фруктів (маракуї) і кісточкових плодів, а також нотками аґрусу та свіжих трав.

АРОМАТ: нотки грейпфрута та тропічних фруктів, які підкреслені нюансами свіжоскошеної трави.

З ЧИМ СМАКУЄ?

Фахівці рекомендують вживати це вино у парі з вегетаріанськими стравами, а також із лососем та тунцем.

ВИНО «MATEUS» ROSE

Рожеве, напівсухе

РЕГІОН: Португалія

КОЛІР: привабливий блискучий рожевий колір.

СМАК: добре збалансований, привабливий, з ледь газованим м’яким окантуванням.

АРОМАТ: свіжий, інтенсивний, дуже привабливий.

З ЧИМ СМАКУЄ?

Вино ідеально підходить як аперитив, буде прекрасним супроводом легких закусок, риби та морепродуктів, білого м’яса, салатів, страв із макаронних виробів, страв італійської кухні та східної кухні.

ПОРТВЕЙН SANDEMAN, PORTO RUBY, DOURO DOP

Портвейн, солодке

РЕГІОН: Португалія, Дору

КОЛІР: має гранатово-червоний колір із золотистими відблисками.

СМАК: м’який, але водночас неймовірно глибокий та яскравий смак. Тривалий післясмак з нотками дубової стружки та стиглих фруктів.

АРОМАТ:

У вина багатий аромат із відтінками червоних фруктів, сливи та полуниці.

З ЧИМ СМАКУЄ?

Вино чудово поєднується з фруктовими десертами, сирами.

Не забувайте, що головне у пошуку свого ідеального поєднання – експериментувати! Не бійтеся підбирати та куштувати власні смакові дуети. Дотримуватися правил або навпаки – обирати вам, але важливо також і отримувати задоволення від процесу. Смакуйте схожими чи протилежними уподобаннями, знаходьте нові рецепти до улюбленого вина.

Купуй те, що любиш!

Люби те, що купуєш!

INSTAGRAM: @tam_tam_lutsk

FACEBOOK: Там Там

VIBER: Там-Там Клуб

TELEGRAM: Там-Там Клуб

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

IT’S WINE O’CLOCK: як обрати вино та як смакувати?

П’янкий винний вечір: фільми про вино, які має подивитися кожен

Усе про Coravin: як налити вино, не відкорковуючи пляшку?

Як правильно дегустувати вино: розповідає сомельє

Які напої обрати для домашнього бару, – розповідає сомельє

Не комільфо: все про солодке вино від луцького сомельє

ОПУБЛІКУЙТЕ КОМЕНТАР