Кожному з нас доводилося звертатися до лікарів через власне здоров’я. І тому добре відомо, що вже на початковому етапі обстеження пацієнт прямує до клініко-діагностичної лабораторії з направленням на загальний аналіз крові. Кров розглядають як головну позаклітинну рідину організму. У ній подібно до крапель жиру в молоці знаходяться так звані формені елементи – еритроцити, лейкоцити, тромбоцити, що «плавають» у рідкій частині крові – плазмі. Про низький рівень гемоглобіну та як підвищити його рівень у крові – розповідаємо у публікації.
ЩО ТАКЕ ГЕМОГЛОБІН?
Це білок, який присутній в еритроцитах, який містить до 80% відсотків заліза. Головна функція гемоглобіну – це зв’язок і транспортування молекул кисню. Кисень доставляють до клітин усіх тканин організму для повноцінного функціонування. Попри складні описи, ззовні дефіцит гемоглобіну зовсім не проявляється. Окрім того, недосвідченій людині розпізнати їх дуже складно, навіть неможливо.
ЧИТАТИ ТАКОЖ: Харчування та імунітет: що потрібно їсти, аби зміцнити імунітет
Харчування та імунітет: що потрібно їсти, аби зміцнити імунітет
ОЗНАКИ НИЗЬКОГО ГЕМОГЛОБІНУ
Звичайнісінька втома, понаднормова робота, шалений темп – це все справді нам не на користь. Тому пора прислухатися до свого організму, можливо, легка втома – це не побічний ефект графіка, а симптоми зниження гемоглобіну в крові. Ми рекомендуємо вам звернути увагу на сигнали вашого організму.
- Загальна постійна втома, з якою вам уже не вдається впоратися самотужки. Ні довгий сон, ні тривала відпустка уже не рятує від цього стану. Непомітно для вас може зменшитися кількість годин, коли ви почуваєте себе бадьоро. Ви спите або боретеся зі сном, ризикуючи втратити свідомість на роботі, в транспорті чи на вулиці.
- Постійний головний біль – це сигнал, особливо якщо вам не допомагають пігулки. Причиною болі та слабкості може стати зниження артеріального тиску, відповідно у вас можуть постійно мерзнути руки та ноги.
- Зверніть увагу на колір та стан своєї шкіри. Навіть якщо ви ніколи не мали засмаги, відтінок шкірного покриву може стати симптомом зниженого гемоглобіну – суха шкіра, лущення та нігті, що розшаровуються.
ПРИЧИНИ НИЗЬКОГО ГЕМОГЛОБІНУ
Крововтрата – одна з перших та головних причин різкого зниження гемоглобіну. Таке трапляється за судинної дистонії, а також за умови частих кровотеч із носа. Те саме стосується і тривалих кровотеч під час менструацій. Але за такої умови варто звернутися за допомогою до гінеколога.
Під час простуди чи грипу гемоглобін може знижуватися. Але після одужання організм швидко повертається до форми, чого не скажеш під час хронічних захворювань. В людей розвивається анемія під час захворювання нирок, легень та печінки.
ЧИТАТИ ТАКОЖ: Синці під очима косметичного походження: чому з’являються та як їх прибрати?
Синці під очима косметичного походження: чому з’являються та як їх прибрати?
Різноманітні дієти, обмеження в харчування може також стати причиною, зокрема йдеться і про вегетаріанство та сироїдіння. Це пов’язують з недостатньо збалансованим раціоном. Вегетаріанські продукти мають набагато менше заліза, аніж тваринні, тому варто складати меню дуже ретельно.
Не варто забувати і про нервове виснаження та постійний стрес, який також може стати одним із факторів для зниження гемоглобіну.
ЧИТАТИ ТАКОЖ: Як продовжити молодість завдяки раціону: розповідає нутриціологиня Наталія Тарапата
Як продовжити молодість завдяки раціону: розповідає нутриціологиня Наталія Тарапата
ЯК ПІДВИЩИТИ РІВЕНЬ ГЕМОГЛОБІНУ?
Додавайте більше заліза до раціону. Йдеться здебільшого про субпродукти: печінку, нирки чи язик. Якщо ви з недовірою ставитеся до таких кулінарних експериментів, постарайтеся додати до раціону гречку, горох, квасолю, чорницю, шоколад та білі гриби. У цих продуктах – понад чотири міліграми заліза на 100 грамів.
Звертайте увагу на м’ясо: від двох до чотирьох міліграмів заліза містить м’ясо кролика, а також яловичина та баранина.
Не забувайте про крупи – відсоток заліза у них трошки менший, аніж у м’ясних продуктах, але різноманітні каші варто також додати до свого меню. Звертайте увагу на манну та перлову, а також на рис.
Коригувати раціон варто не лише додаючи нові продукти, а й виключаючи шкідливі. Продукти з великим вмістом кальцію, який заважає засвоєнню заліза в організмі. Хоча б на певний час спробуйте відмовитися від молока та різноманітних молочних продуктів, а також від чаю та кави. Про існування хліба, макаронів та продуктів із борошна доведеться забути. Пшениця та інші злаки перешкоджають засвоєнню заліза в організмі.
Варто зазначити, що у чоловіків в нормі рівень гемоглобіну становить 131-165 г/л.
Водночас нижня межа – 120 г/л, а верхня – 180 г/л. У жінок показник наближений до 120-140 г/л (нижня межа – 117 г/л, верхня – 155 г/л). У дітей показники норми гемоглобіну змінюються відповідно до віку.
МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:
Роль антиоксидантів: чому вони нам потрібні
Без вуглеводів: кому не підходить низьковуглеводна дієта
Фуд-тренд: як виростити мікрозелень в домашніх умовах?
Гаряче VS холодне: яку їжу краще вживати
«Весь час втомлююсь»: ознаки хронічної втоми та методи боротьби з нею