Як зберегти зір під час роботи за комп’ютером?

Спілкування, навчання та робота – уся комунікація відбувається через смартфони та ґаджети. Ми проводимо наради в Google Meet чи Zoom, скролимо стрічку новин та переглядаємо фото друзів у соцмережах, а про офлайн-зустрічі домовляємось в месенджерах. Сьогодні це наша реальність, до якої ми призвичаїлись. Однак наші очі можуть не витримувати такого навантаження. У цьому матеріалі розповідаємо, чому виникають проблеми із зором після роботи за комп’ютером, як довго можна працювати за монітором та на які фактори потрібно звертати увагу.

СТАН ОЧЕЙ

Очі – головний показник комфорту під час роботи за ноутбуком чи смартфоном. Якщо під час роботи ви регулярно відчуваєте певний дискомфорт, коли погіршується якість зору й ви нечітко бачите предмети чи текст навіть після нетривалого відпочинку, якщо втома під час роботи за комп’ютером стала виникати частіше, зверніться до офтальмолога. Якщо патологічних відхилень немає, потрібно змінити робоче місце: пересісти ближче до вікна, підкоригувати освітлення в кімнаті.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Синці під очима косметичного походження: чому з’являються та як їх прибрати?

Синці під очима косметичного походження: чому з’являються та як їх прибрати?

 

ДИСТАНЦІЯ МІЖ ВАМИ ТА ЕКРАНОМ

Головне – це розмір тексту, з яким ви працюєте. Якщо текст досить великий, то й відстань має бути більшою. Якщо текст дрібний, то відстань повинна бути меншою. Якщо ви працюєте в телефоні, мінімальна відстань 30 см, якщо за комп’ютером – 50 см. Якщо відстань буде занадто мала, ви не тільки ризикуєте перенапружити зір, а й маєте всі шанси отримати спазм акомодації (помилкова короткозорість). Якщо в молодому віці тривало працювати на такій відстані, може розвинутися міопія. Тому варто дотримуватись дистанції, щоб не перенапружувати очі.

ЯКІСНЕ ОСВІТЛЕННЯ

Освітленість дисплея насамперед має бути комфортною для ваших очей. Не надто яскравою й не надто темною, оскільки в обох випадках напруження зорової роботи буде зростати.

КРАПЛІ ДЛЯ ОЧЕЙ

У людей, які багато часу проводять за екраном, рано чи пізно розвивається «синдром сухого ока»: з’являється дискомфорт, відчуття сухості або, навпаки, підвищення сльозопродукції. У таких випадках необхідно застосовувати препарати «штучної сльози» або сльозозамінники, які перешкоджають висиханню сльози, зволожують і захищають поверхню очей завдяки стабілізації слізної плівки. Сльозозамінники бувають різних видів, відповідно до типу «синдрому сухого ока». Отже, якщо ви самостійно призначили собі краплі, є ризик, що вони вам не підійдуть і не допоможуть.окуляри для роботи за комп’ютером?

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Як покращити якість сну та позбутись безсоння?

Як покращити якість сну та позбутись безсоння?

ОКУЛЯРИ

Окуляри для роботи за комп’ютером не полегшують навантаження, не впливають на зір та не зменшують відчуття сухості чи дискомфорту в очах. Єдиний плюс цих окулярів – це фільтр блакитного кольору, що робить саме світло від монітора більш м’яким і не таким контрастним.

ПЕРЕРВИ У РОБОТІ

Немає повністю підтвердженої інформації, що тривала робота за комп’ютером псує зір. Проте, тривале напруження очей, робота з екраном понад 3 години на день можуть викликати сухість слизової оболонки ока та головний біль.

Очам потрібні перерви. Через кожні пів години закривайте їх на кілька хвилин або подивіться вдалину, наприклад у вікно. Це допоможе розслабити м’язи ока. Раз на 2 години варто вставати з-за столу та влаштовувати каву-брейк на 15 хвилин. І частіше кліпайте – очі будуть довше залишатися зволоженими.

Це далеко не всі фактори, які впливають на зір під час роботи за ПК чи ноутбуком. Проте, виконуючи ці прості правила можна досягнути гарних результатів для збереження зору та для загального самопочуття.

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

Лазерна корекція зору: все, що ви хотіли знати

Як сидячий спосіб життя впливає на здоров’я?

Яким повинен бути догляд за шкірою навколо очей у домашніх умовах

Чи шкідливо хрустіти пальцями?

Відмова від бюстгальтера: корисно чи недоречно?

Чому варто застосовувати рицинову олію

Як покращити якість сну та позбутись безсоння?

 

ПОПУЛЯРНЕ
ПОПУЛЯРНІ МАТЕРІАЛИ
hedonic main
flovetouch main
IMG_7426
9244e2bf99e3ca81111111111
FACE_WITH_FINGER
gossamer-t-01
KIKO_MMM_BV_DigitalWindow_1080x1920_BV копі
IMG_8937111111
BEOMDSGN_SoftInterlude19
GZCtebWX0AA1L8Zk