Ми так часто зазначаємо про термін «антиоксидант», але чи всі знають, що ж він означає?
Присутній у напоях, косметиці, препаратах і харчових добавках і не тільки, його користь довели авторитетні вчені світового рівня, натомість багато хто досі не розуміє, про що ж йдеться. Дізнаймося про користь цих елементів, а також про те, де їх шукати.
ЩО ТАКЕ АНТИОКСИДАНТИ?
Антиоксиданти – це невеликі молекули, які гальмують фізичне окиснення, тобто це своєрідний природний захисник нашого організму, який допомагає уповільнити старіння, уникнути багатьох захворювань і очистити клітини від шкідливих сполук. Клітини продукують вільні радикали самостійно. Але їхня кількість може збільшитися через вплив факторів навколишнього середовища. Наприклад, від ультрафіолетового випромінювання, куріння чи токсичних речовин, які викидають заводи. Тому дуже важливо допомагати організму, насичуючи його корисними молекулами.
ЧИТАТИ ТАКОЖ: Готуй швидко та смачно: три рецепти від тренера Антона Яловика та гіпермаркету «Там Там Сімейні традиції»
Всі знають, що кисень, який потрапляє в наш організм з повітрям, проникає в кров і розноситься до кожної клітини. На жаль, крім користі, кисень може завдавати і шкоди нашому організму. У деяких випадках продуктами окислення в наших клітинах стають вільні радикали – високореактивні молекули, які здатні руйнувати білкові молекули ДНК. Вільним радикалам приписують безліч захворювань, які можуть відбуватися в нашому організмі, в тому числі й онкологічні. Антиоксиданти здатні вступати в реакції з вільними радикалами, нейтралізуючи їх згубну дію на організм.
ЧОМУ НАМ ПОТРІБНІ АНТИОКСИДАНТИ?
Антиоксиданти в природі бувають різними, так само різняться і їхні функції. Основні переваги:
- збереження здоров’я очей;
- усунення наслідків забруднення довкілля;
- запобігання деяким формам раку;
- зниження рівня холестерину;
- гальмування процесів старіння.
Крім того, антиоксиданти допомагають клітинам швидше відновлюватися, покращують обмін речовин та захищають організм від шкідливих випромінювань.
ДЕ ЗНАЙТИ АНТИОКСИДАНТИ?
Найсильніші антиоксиданти в продуктах – в овочах, фруктах, злаках та бобових. У продуктах тваринного походження набагато менше мінералів, але це не означає, що варто від них відмовитись. Синтетичні сполуки діють повільніше і менш ефективно, ніж овочі із фруктами. Людському організму легше переробляти природні речовини. Крім того, добавки можуть не бути ефективними у дуеті з деякими ліками. Тому перед вживанням обов’язково потрібно проконсультуватися з лікарем.
ЧИТАТИ ТАКОЖ: Закони бездоганного вигляду від засновниці FRESH BEAUTY Світлани Гурик
Закони бездоганного вигляду від засновниці FRESH BEAUTY Світлани Гурик
Антиоксиданти знаходяться в малині, ожині, журавлині, чорниці. Щодо овочів, то найбільше корисних речовин у буряках, броколі, спаржі, цибулі, солодкому перці. Окремо варто відзначити користь картоплі, яка є потужним протиокислювальним засобом. Також багаті на антиоксиданти зелений чай та червоне вино.
До найпоширеніших антиоксидантів належать:
- вітамін Е міститься в рослинних оліях, насінні соняшника, горіхах, кукурудзі та шпинаті;
- провітамін А (бета-каротин) міститься в моркві, гарбузі, абрикосах, червоному солодкому перці, помідорах, зелені петрушки, щавлі, шпинаті та салаті;
- вітамін А міститься в броколі, моркві, шпинаті, молокопродуктах, маслі, яєчних жовтках і жирах морської риби;
- вітамін С (аскорбінова кислота) міститься в цитрусових фруктах, ківі, помідорах, червоному солодкому перці, брюссельській капусті, зеленій петрушці, шпинаті, порічках, шипшині та полуницях;
- поліфеноли містяться в оливковій олії, винограді, авокадо, салаті, червоному вині, зеленому, червоному та білому чаях.
- селен міститься в бразильських горіхах, насінні соняшника, рибі та морепродуктах, часнику, цибулі, коричневому рисі, паростках пшениці та м’ясі домашньої птиці;
ЧИТАТИ ТАКОЖ: Харчування та імунітет: що потрібно їсти, аби зміцнити імунітет
Харчування та імунітет: що потрібно їсти, аби зміцнити імунітет
Завдяки антиоксидантам ви можете зберегти здоров’я та красу на довгі роки. Вживання природних антиоксидантів у щоденному раціоні допомагає зберегти рівновагу в організмі та зменшує ризик виникнення багатьох цивілізаційних хвороб. Антиоксиданти також уповільнюють процес старіння.
МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:
Як продовжити молодість завдяки раціону: розповідає нутриціологиня Наталія Тарапата
Родом із дитинства: харчові звички, яких потрібно позбутися
Відвідувати ресторан та харчуватися здоровою їжею: чи можливо це?
Дитяче харчування: чому не можна змушувати дитину доїдати?
Їсти і не товстіти: все про інтуїтивне харчування від нутриціологині
Що варто їсти, щоб запобігти гіперінсулінемії – радить нутриціологиня